Háború: Több százezer orosz katonát hívhatnak be

Hírek2023. márc. 16.Sz.A.

Moszkvai bejelentés szerint megpróbálják rekonstruálni a Fekete-tenger felett lezuhant amerikai drón maradványait, amerikai álláspont szerint a drünt két orosz vadászgép lőtte le. - olvasható a The Guardian háborús összefoglalójában.  Amerikai tisztségviselők szerint a mély tengerbe zuhant drónt nem lehet összerakni, nincs hírszerzési jelentősége.

- Az MQ-9-es Reaper drón véletlenül ütközhetett össze az orosz légierő SZU-27-es gépével.

- Az ügyben az orosz és az amerikai védelmi minisztérium telefonon tárgyalt szerdán, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte Lloyd Austin-nak, hogy provokációnak tartják az amerikai drón tevékenységét a Krím-félsziget környékén. Az eset szerinte a háború eszkalációjához vezethetett volna, amihez Moszkvának nem fűződik érdeke, de a jövőben megfelelő mértékű választ ad a hasonló incidensekre.

- Austin amerikai védelmi miniszter nem árult el részleteket a telefonbeszélgetésről, de sajtótájékoztatón közölte: a nemzetközi joggal összhangban továbbra is felszállhatnak amerikai drónok, és az orosz légierőnek "professzionálisan és biztonságosan" kellene eljárnia.

- Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közlése szerint az esetet kivizsgálják. Blinken szerint mindezt a USA szövetségeseivel szoros együttműködésben teszik.

- Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az orosz légierő nem járt el professzionális módon, de egyszeri esetről van szó, ami összességében a diplomácia szintjén maradhat.

- A Kreml szerint az amerikai felderítő drón lezuhanása után az orosz-amerikai kapcsolatok "siralmas állapotba" jutottak.

- Az ostrom alatt álló Bahmutnál ukrán erők lelőttek egy orosz vadászgépet  - közölte az ukrán elnöki hivatal. Andris Jermak szóvivő szerint az ukrán védőknek sikerült tovább jutniuk, és újabb területeket visszafoglalniuk a város északi részében.

- Jevgenyij Progozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője bejelentette, hogy az orosz haderő elfoglalt egy falut Bahmut mellett, és kiterjesztették a várost körülvevő ostromzárat. Mindkét fél győzelmekről tett bejelentést Bahmut ostromával kapcsolatban. A városért folytatott küzdelem a háború legtovább tartó ütközete.

- Moldova nem kap több orosz gázt a Gazpromtól, mert nem tudta rendben teljesíteni a fizetési kötelezettségeit. Az ország energiaügyi minisztere szerint Moszkva csak az oroszbarát Transznyisztria szeparatista régiónak hajlandó gázt szállítani december óta, Kisinyov felé pedig felfüggesztette a szállításokat.

- Az orosz védelmi minisztérium április elsejétől új toborzási kampányt hirdet, 400 ezer katonát vibbének a frontra. Az orosz haderő vesztesége hatalmas különösen a képzett katonákból.

- Az orosz haderő új zsoldoscégekkel is leszerződik, 9-10 ezer szakképzett katonáról zajlanak a tárgyalások.

- Törökország parlamentje valószínűleg április közepéig ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását - mondtát török tisztviselők a Reuternek nyilatkozva.