Háború: Biden szerint csak Ukrajna területén használhatják az F16-os vadászgépeket

Hírek2023. máj. 22.Sz.A.

Brazília nem állt ki Ukrajna mellett a G7 csúcstalálkozón, ahol Joe Biden amerikai elnököt az Ukrajnának szállítandó F16-os vadászgépek felhasználásáról kérdezték.

Bahmut elfoglalása körül még mindig sok a bizonytalanság: miközben az orosz haderő győzelmet hirdetett, az ukrán fél szerint a csapataik még mindig küzdenek  porig rombolt városért, amit megpróbáltak félig körülzárni. Egyik hadviselő fél álláspontját sem igazolták független források írja a Guardian és a Reuters napi haditudósítása.

- Vlagyimir Putyin gratulált az orosz hadseregnek és a Wagner zsoldoscsoportnak Bahmut ( a szovjet időkben Artiomovszk) elfoglalásáért.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vett Hirosimában a G7 csúcstalálkozón , ahol beszédében hangsúlyozta: Bahmutot nem foglalta el Oroszország.

Hanna Mailar ukrán védelmi minsizter-helyettes szerint a várost még megpróbálják védeni, és félig körülvették, „hogy megsemmisíthessék az ellenséget”.

Joe Biden amerikai elnök a G7 csúcstalálkozón újabb, 375 millió dollár értékű katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára lőszer, hadászati feleszerelések szállítása és kiképzés formájában.

Biden a csúcstalálkozót lezáró sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy kapott biztosítékot Zelenszkijtől arra vonatkozólag, hogy nem használják majd a nyugati F16-os vadászgépeket orosz területeken, csak Ukrajna határain belül, ahol orosz csapatok állomásoznak.

Biden kiemelte, hogy közös szövetségesi programban ukrán pilótákat képeznek ki az F16-os vadászgépek használatára, de Kijevnek nem szállítanak vadászgépeket.

Zelenszkij a G7 csúcstalálkozón kifejtette, hogy a háború lezárása a racionalitás kifejeződése, és megpróbált minél több támogatót meggyőzni az ukrán rendezési tervhez.

Megköszönte a nyugati vezetőknek „a demokrácia, a nemzetközi rend és s szabadság védelmére irányuló segítségét”, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy elegendő-e ez a segítség.

Nem sikerült ugyanakkor négyszemközti megbeszélést folytatnia Inácio Lula da Silva brazil elnökkel, állítólag időpontegyeztetések miatt. Lula kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin és Zelenszkij egyformán felelősséggel tartoznak a háborúért, a nyugati szövetségeseket pedig azzal vádolta, hogy szítják a konfliktust.

Az orosz külügyminsztérium elítélte a japán G7 átpolitizált csúcstalálkozón elhangzott Oroszország és Kína-ellenes kijelentéseket, a csúcstalálkozón az angolszász vezetőség „romboló kezdeményezése” megpróbálja aláásni a globális stabilitást.

Az orosz Biztonsági Tanács vezetője, Nyikolaj Patrusev hétfőn a kínai Kommunista Párt egyik vezetőjével, Csen Wencsinggel találkozik többek között hírszerzési és rendőrségi ügyeket tekintenek át együtt – jelentette a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

Patrusev a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi vezetője volt, és Putyin belső köréhez tartozó héja politikus – fogalmaz a lap.