Háború: Moszkva megtorolja a nyugati vadászgépek küldését

Hírek2023. máj. 21.Sz.A.

Moszkva szerint a Nyugat hatalmas kockázatot vállal, ha F16-os vadászgépeket küld Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Norendra Modi indiai kormányfő szombaton négyszemközti tárgyalásokat folytatot a G7 csúcstalálkozón Hirosimában.

Ukrán források cáfolják, hogy az orosz Wagner zsoldoscsoport bevette volna Bahmut városának egészét. Jevgenyij Progozsin, a csoport vezetője szombaton úgy nyilatkozott, hogy délben teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták a hónapok óta ostrom alatt álló ukrán várost. Mint mondta, május 25-én elkezdik a kivonulást a városból.

Egyik fél állítását sem erősítették meg források – olvasható a Guardian napi haditudósításában.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint is bevették az orosz erők Bahmut városát, és Vlagyimir Putyin gratulált a katonáknak – orosz források szerint.

Ukrán források szerint csapataik továbbra is harcolnak Bahmutért - mondta Szerhij Cserevatik katinai szóvivő a Reuters-nek nyilatkozva.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Mailar szerint kritikus a helyzet Bahmutban, az ukrán erők a város dél-nyugati részében tartják az állásaikat, főleg infrastrukturális és ipari létesítményeket.

A G7 csúcstalálkozón Hirosimában a világ legfejlettebb ipari államainak vezetői elítélték Oroszország brutális háborúját Ukrajnában, melyet a nemzetközi jog súlyos megsértésének neveztek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a Hirosima prefektúrabeli Mijadzsima-szigeten fekvő Hacukaicsiben lévő Icukusima szentélynél a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a Hirosima prefektúrabeli Mijadzsima-szigeten fekvő Hacukaicsiben lévő Icukusima szentélynél a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én. MTI/EPA/G7 Hirosima

A vezetők igazságos és tartós béke mellett álltak ki, megerősítve, hogy továbbra is segítik Ukrajnát a védekezésben katonai, humanitárius és pénzügyi támogatással.

A G7 csúcstalálkozón részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök is, aki szombaton tárgyalásokat folytatott Norendra Modi indiai miniszterelnökkel. A két vezető a háború kitörése óta először találkozott: az ukrán béketerv mellett mobil kórházak küldéséről és az aknamentesítéshez szükséges felszerelésekről is szó esett.

Joe Biden amerikai elnök 375 millió dollár katonai támogatást jelent be a G7 fórumon – amerikai források szerint. A csomag tüzérségi és lőszer utánpótlást, illetve Himars rakétavédelmi rendszereket tartalmaz.

A Nyugat hatalmas kockázatot vállal az F16-os vadászgépek küldésével

– nyilatkozta a Tassz hírügynökségnek Alekszander Grusko, orosz külügyminiszter-helyettes.

Biden elnök még szombaton jelentette be, hogy Washington az F16-os gépek kezelésében segít kiképezni ukrán pilótákat.

A nemzetközi büntető bíróság közölte, hogy nem lehet megfélemlíteni azzal, hogy Oroszország feketelistára helyezte a brit Imran Khant, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki korábban.

Andrzej Duda lengyel elnök megerősítette, hogy a tavaly lengyel területre becsapódott rakétát megvizsgálték, és orosz gyártmányú tárgyat találtak benne.