Háború: Egy új béketervet vesz fontolóra Putyin

Hírek2023. júl. 29.Sz.A.

Az orosz-afrikai csúcstalélkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy átvette és tanulmányozza az afrikai vezetők által kidolgozott békejavaslatot. Az afrikai országok az orosz-ukrán gabonakiviteli egyezmény folytatását is kérték az orosz elnöktől a csúcstalálkozón. Putyin ígérete szerint megemelik az orosz élelmiszerexportot Afrikába.

- Dnyipro városában orosz rakétatalálat ért egy lakóházat, kilenc embert megsebesítve. A támadásban megsérült az ukrán titkosszolgálat egyik épülete is. Mindkét épületben nagyon kevesen tartózkodtak, mert eladás miatt már kiköltöztek a lakosok - írja a Guardian.

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz-ukrán határhoz közeli Taganrog városánál lelőttek egy ukrán rakétát. A támadásban 2 fő megsebesült. Egy másik ukrán rakétát is megsemmisített az orosz légvédelem Azov városánál.

- Az orosz légvédelem egy ukrán katonai drónt is megsemmisített, mielőtt Moszkvában eltalálta volna a célpontját – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. A meghiúsított dróntámadásban senki nem sérült meg, a lakóházakat kár nem érte.

- Jevgenyij Balitszkij, az orosz hadsereg által elfoglalt Zaporizzsja megye kormányzója szerint a fronton nagyon feszült a helyzet, az ukránok nagy veszteségeket szenvednek el.

- Az orosz hadsereg Liman és Kupianszk térségében  folyamatosan támadásokat hajt végre, az ukrán védelem kitart, és Bahmut térségében kis mértékben tudtak előrehaladást elérni.

- Lengyelország és Litvánia lezárhatja a Fehéroroszországgal összekötő határokat a Wagner-zsoldoshadsereg fehéroroszországi jelenléte miatt – jelentette be tegnap a litván belügyminiszter.

- Az ukrán elnöki hivatal bejelentése szerint az orosz hadsereg civil hajókra is veszélyt jelent a Fekete-tengeren, felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el a terrorista módszereket.

- Az egyiptomi elnök, Addel Fatah al-Sisi ismét sürgette, hogy Oroszország egyezzen bele a gabonakiviteli egyezmény folytatásához – ezt kérte az elnök a szentpétervári orosz-afrikai csúcstalálkozón.

- Vlagyimir Putyin elnök Szentpéterváron bejelentette, hogy tanulmányozza az afrikai vezetők békejavaslatát, és közölte, hogy Oroszország az eddigieknél több gabonát szállít Afrikába.

Az ukrán-orosz gabonakivitelt érintő - ENSZ és török közvetítéssel - korábban létrehozott egyezmény július 14-én járt le. Az egyezmény megújítása létszükséglet lenne az észak-afrikai országok élelmiszer-ellátása érdekében. Tengeri szállítás nélkül az ukrán és orosz gabonát vonatokkal kellene szállítani, és sokkal nehezebben és drágábban jutnának el Afrikába.

Mindez a kelet-európai piacokra is hatással van, az ukrán gabonát ugyanis olcsóbban állítják elő, igaz, rosszabb a minősége. Amennyiben európai piacra jut az ukrán gabona, akkor lenyomja a piaci árakat, veszélyeztetve az európai termelők megélhetését. Tavaly Magyarország is jelentős mennyiségű ukrán gabonát importált a nagy mértékű aszály miatt.