Háború: Egy újabb európai ország tart orosz támadástól

Hírek2023. dec. 19.Sz.A./MTI

Ez történt a háború 664. napján.

Súlyos kritikákat fogalmazott meg az ukrán vezérkar egyik vezetője Volodimir Zelenszkij elnökkel kapcsolatban, amiért még augusztusban az ukrán regionális besorozási bizottságok vezetői menesztette - írja a The Guardian. Valerihj Zaluzsnij szeint a kirúgott katonák jó szakemberek voltak.

A katonai vezető szerint nem alakult ki állóháború a frontokon, és nem nyilatkozott arról, ohgy az ukrán csapatok indítanának-e új ellentámadást.

Az Európai Unió új szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben. Ez a 12. szankciós csomag, amely többek között az orosz gyémánt behozatalát is tiltja, valamint fontos alapanyagokhoz és technológiákhoz Moszkva ezentúl sokkal nehezebben juthat hozzá.

Az EU újabb rendkívüli csúcstalálkozót tart február elsején a pénzügyi keretről, amely Ukrajna katonai támogatását is tartalmazza - jelentettebe Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós vezetők megállapodtak Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, de Magyarország ellenállása miatt nem született egyezség az 50 milliár deurós segélycsomagról Kijev számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sürgette, hogy minél több nőt alkalmazzanak az eddig főként férfiak által betöltött munkhelyeken a besorozott katonák miatt ugyanis több ágazatban munkaerőhiny tapasztalható.

Lengyel kamionsofőrök ismét blokádot alakítottak ki a lengyel-ukrán határon tiltakozva az ukrán kamionsofőrök uniós alkalmazása ellen.

Dorin Recean Moldova kormányfője szerint Moszkva jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenleg az országnak, és légelhárító rendszerek beszerzését sürgette. Mint mondta, ha a Kreml megtámad minket, a semlegesseég nem fogja megvédei Moldovát.

Az amerikai kormányzat ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának a rendelkezésre álló keretből, azt követően elfogy a pénz - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

A források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le és juttatják el Ukrajnába. 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerint Oroszország szárazföldi offenzívára készül Ukrajna keleti részén, amit egyelőre, részben az Ukrajna rendelkezésére bocsátott katonai eszközök miatt sikerült megakadályozni.

Arra kérdésre, hogy az amerikai kormánynak van-e "B terve", ha a kongresszus nem fogadja el a további ukrán támogatásról szóló újabb keretet, John Kirby úgy reagált, "szükség van a kiegészítő forrásokra". Megjegyezte, hogy a védelmi minisztérium számvevője, Mike McCord hétfőn levélben hívta fel a törvényhozás figyelmét arra, hogy a Pentagon minden rendelkezésre álló forrást elkülönített, ezért sürgős cselekvésre van szükség.

Az illetékes hozzátette, hogy a Fehér Ház aktívan részt vesz az egyeztetésekben a kongresszusi vezetőkkel annak érdekében, hogy megoldást találjanak, és Joe Biden elnök készen áll a kompromisszumra.

Védelmi együttműködési megállapodást írtak alá az Egyesült Államok és Finnország kormányának képviselői hétfőn Washingtonban.Az eseményen Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy az egyezség alapján a két ország hadseregének együttműködése hatékonyabbá és hatásosabbá válik, valamint bővülnek a közös kiképzési lehetőségek.

A megállapodás erősíti a NATO-n belüli együttműködési képességet is - tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a szerződés megkötése során építeni tudtak az amerikai-finn védelmi együttműködés három évtizedes múltjára.

Ezek kiterjednek a terrorizmusellenes közös fellépésre, valamint a finn védelmi képességek bővítésére, ide értve a közelmúltban Egyesült Államoktól vásárolt F-35-ös vadászrepülőkre is - mondta.

Antony Blinken Finnországot Ukrajna támogatásában olyan megingathatatlan partnernek nevezte, amely eddig több mint 2 milliárd dollár védelmi, humanitárius és egyéb támogatást nyújtott.Az amerikai külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok védelmi együttműködési megállapodásainak rendszere az év végére lefedi a teljes skandináv térséget.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly írták alá az amerikai-norvég szerződést, december elején pedig az amerikai-svéd védelmi dokumentumot, és a következő napokban Dánia is megköti a védelemről szóló megállapodást az Egyesült Államokkal. 

Finnország idén tavasszal csatlakozott a NATO-hoz, mint a katonai szövetség 31. tagállama.