Háború: "lázadó oroszok" csaptak le egy orosz területre

Hírek2023. dec. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 662-dik napján:

- A Vlagyimir Putyin elnökkel szemben álló oroszok ukrajnai székhelyű félkatonai csoportja, a Szabadság Oroszországért Légió közölte, hogy ők állnak egy határon átnyúló támadás mögött az oroszországi Belgorod régióban.

A csoport azt állítja, hogy Trebreno falu közelében lecsaptak egy orosz erődítményre.

Belgorod területi kormányzója elmondta, hogy Trebreno az ukrán fegyveres erők tüze alatt áll, és hogy a falu szélén "lövöldözés" folyik.

- Az ukrán légierő közölte, hogy 20 orosz drónt és egy rakétát semmisített meg - ebből kilencet a déli Odessza régióban. A lezuhanó törmelék tüzet okozott egy lakóházban, és egy ember meghalt. A légierő közölte, hogy egy második rakéta "nem érte el a célját".

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi rendszerei összesen 35, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg vagy fogtak el az oroszországi Lipcsec, Volgográd és Rosztov régiók felett. Azt nem közölte, hogy mit vettek célba, és hogy keletkezett-e kár.

Az Ukrajinszka Pravda médiaorgánum később arról számolt be, hogy a támadás - amely állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és az ukrán fegyveres erők közös művelete volt - a Rosztovi területen lévő Morozovszk repülőterét vette célba.

Több orosz katonai blogger szerint a bázis egyik bombázója kisebb károkat szenvedett.

- Az Associated Press hírügynökség drónfelvételeket tett közzé, amelyek az orosz áldozatok mértékét mutatják a kelet-ukrajnai Avdijivka város ellenőrzéséért folytatott heves harcokban. A felvételeken mintegy 150 katona holtteste - többségük orosz egyenruhában - látható a földön fekve.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna és az Európai Bizottság hamarosan értékelni fogja, hogy Kijev milyen előrehaladást ért el jogszabályainak az Európai Unióéhoz való igazítása terén.

- A finn rendőrség bírósági végzést kér egy orosz férfi bebörtönzésére, akit azzal vádolnak, hogy 2014-ben és 2015-ben Kelet-Ukrajnában háborús bűncselekményeket követett el.