Háború: Elindulhatott az ukrán ellentámadás

Hírek2023. jún. 5.Sz.A.

Az ukrán hadsereg nagyszabású támadást hajtott végre Donyeck megyében, melyet az orosz haderő visszavert – közölte az orosz védelmi minisztérium a TASSZ hírügynökség jelentése szerint. Az akcióban állítólag több harckocsi is részt vett. Az ellentámadás megkezdéséről és annak visszaveréséről egyelőre nincsenek független forrásból is megerősített információk.

Mindenesetre Volodimir Zelenszkij egy szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy Ukrajna készen áll az ellentámadásra, hogy visszafoglalják az orosz kézre került ukrán területeket - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Dnyipro városában további áldozatokat találtak a romok alatt a múlt heti rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóházak alatt. Az orosz haderő támadásában több civil – köztük gyerekek - életét vesztette, 22-en megsérültek.

- Vasárnap reggel az orosz hadsereg rakéta és dróntámadásokat indított Kijev ellen, az ukrán légvédelem még a levegőben hatástalanította a rakétákat. Egész Ukrajna területén három órán keresztül légiriadót rendeltek el.

- Tüzérségi támadással vert vissza az orosz haderő ukrán szabotázsakciókat a határmenti Belgorod megyében – jelentette az Interfax hírügynökség.

- A drón- és rakétatámadások miatt Kijevben felmérték az óvóhelyeket, melyeknek közel a felét alkalmatlannak vagy lezártnak minősítettek, az 1078 óvóhelyből 597 használható állapotú. Az utóbbi napokban rengeteg panasz érkezett az óvóhelyek elérhetetlensége miatt a főpolgármesterhez, és több civil is élétét vesztette, mert nem tudták használni a lezárt óvóhelyeket. 

- Az orosz Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov bejelentette, hogy hajlandó egyeztetni az ukrán-párti orosz csoporttal, amely két orosz katonát ejtett foglyul. A csoport közlése szerint a kormányzói találkozó fejében hajlandóak visszaadni a két katonát. 

- Ukrán erők az orosz-ukrán határmenti, orosz területen fekvő Sebekino városának piacterét rakétákkal lőtték, a támadásban nem sérült meg senki, de több helyen is tűz ütött ki – jelentette be a megye kormányzója.

- „Fokozza a feszültséget”, ha Franciaország és Németország nagy hatótávolságú rakétákat szállítana Ukrajnának – közölte a Kreml. A múlt hónapban Nagy-Britannia – elsőként – már szállított nagy hatótávolságú cirkáló rakétákat Ukrajnának. 

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentése szerint a háború eddigi 16 hónapja során legalább 500 ukrán gyermek vesztette életét az orosz támadásokban. A pontos számot.

- A Krím-félsziget felett öt drónt megsemmisített az orosz légvédelem – jelentette be a krími adminisztráció vezetője vasárnap.