Háború: elpusztítottak egy egész várost az oroszok - szorult helyzetben vannak az ukrán védők

Hírek2024. máj. 2.D.J.

Ez történt az ukrán háború 798-dik napján:

- Vadym Filashkin, a régió kormányzója elmondta, hogy 682 lakos tartja magát "nagyon nehéz körülmények között", folyóvíz és áram nélkül az ostromlott Chasiv Yar városában, amelynek lakossága a háború előtt 12 500 fő volt. A hónapok óta tartó könyörtelen orosz tüzérségi támadások elpusztították a stratégiai fontosságú települést, amely a megszállók következő fő célpontjává vált, mivel olyan magaslaton fekszik, amely átjáróként szolgálhat Kosztyantinivka, Szlovjanszk és Kramatorszk városaihoz.

A Chasiv Yart védő ukrán erők közölték, hogy lőszerhiányban szenvednek.

- Szankciókkal sújtott kínai szervezeteket az Egyesült Államok, mert "kritikus fontosságú alapanyagokat szállítottak Oroszországnak”. "A most elfogadott intézkedések további akadályokat görgetnek Oroszország háborús erőfeszítései elé azáltal, hogy katonai-ipari bázisát és az azt ellátó hálózatokat veszik célba" - mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

A közel 300 szankciókkal sújtott vállalat között több tucatnyi olyan szereplő van, akiket azzal vádolnak, hogy lehetővé teszik Oroszország számára, hogy technológiát és felszereléseket szerezzen be külföldről. Kínán kívül a megcélzott nem orosz szervezetek Azerbajdzsánban, Belgiumban, Szlovákiában, Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben működnek. Az intézkedések részeként a külügyminisztérium feketelistára tett további olyan személyeket és vállalatokat, akik Moszkva energia-, bánya- és fémágazatában érintettek.

- Hosszú sorok alakultak ki az orosz fővárosban szerdán, amikor az orosz hadsereg bemutatta az Ukrajnában zsákmányolt nyugati tankokat és haditechnikai eszközöket. A kiállításon amerikai, német és francia harckocsik, brit és ausztrál páncélozott járművek, valamint Törökországban, Svédországban, Ausztriában, Finnországban, Dél-Afrikában és a Cseh Köztársaságban készült haditechnikai eszközök szerepeltek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023-ban hasonló kiállítást rendezett Kijevben a zsákmányolt orosz harckocsikból és felszerelésekből. Oroszország maga több mint 3000 harckocsit veszített el Ukrajnában - állítja a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete -, ami a háború előtti teljes aktív készletét jelenti,

de a raktárakban elegendő gyengébb minőségű páncélozott jármű van a pótlásra, ráadásul fokozták az új harckocsik gyártását.

- Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi vegyifegyver-tilalmat azzal, hogy a klórpikrin nevű fojtószert vetette be az ukrán csapatok ellen.

"Az ilyen vegyi anyagok használata nem elszigetelt incidens, és valószínűleg az orosz erők azon törekvése vezérli őket, hogy kiszorítsák az ukrán erőket megerősített állásaikból és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren" - közölte a külügyminisztérium. Az ukrán hadsereg állítása szerint az orosz erők a klórpikrin mellett CS- és CN-gázzal töltött gránátokat is illegálisan használtak.

Az amerikai kormány közölte, hogy szankciókkal sújtja a Moszkva vegyi és biológiai fegyverprogramjaihoz kapcsolódó orosz állami szervezeteket és vállalatokat, köztük egy speciális katonai egységet, amely "elősegítette" a klórpikrin használatát az ukrán csapatok ellen. 

- Öt civil halt meg szerdán, amikor Oroszország csapást mért a kelet-ukrajnai Harkiv és Donyeck régiókra - közölték helyi tisztviselők. Az Oroszországgal határos északkeleti Harkiv régióban egy irányított bombatámadásban meghalt egy 38 éves nő és az apja egy autóban - közölte a régió kormányzója.

Keletebbre, a harkivi területen, Kupjanszk városához közel, Lelyukivka faluban orosz ágyúzás végzett egy 67 éves asszonnyal.

A keleti Donyecki területen a frontvonaltól mintegy 15 kilométerre fekvő Girnyk kisvárosban egy 57 éves nő és egy 64 éves férfi meghalt, hatan pedig megsebesültek - közölte Vadim Filascsin, a régió katonai közigazgatásának vezetője.

- Az ukrán Nova Poshta postai és futárszolgálat szerdán késő este közölte, hogy egy rakéta csapódott be az odesszai szortírozó raktárukba, de az alkalmazottak között nem voltak áldozatok. Oleh Kiper, Odesa régió kormányzója szerint legalább 13 ember megsérült a rakétatámadásban, amely nagy tüzet okozott.