Háború: fogatlan oroszlánnak bizonyult Oroszország - megint visszaverték a támadását

Hírek2023. dec. 29.D.J.

Az ukránok sorra verik vissza az orosz dróntámadásokat.

Ez történt az ukrán háború 673-dik napján:

- Az ukrán légierő szerint a légvédelmi rendszerek az éjszaka folyamán Moszkva által kilőtt nyolc Shahed drónból hetet lelőttek - közölte az ország légiereje. A drónok három középső és déli régióban estek le - tette hozzá a légierő.

A háború kezdete óta az orosz oldalról kilőtt 3700 drónból 2900-at lőttek ki az ukránok.

- Egy panamai zászló alatt közlekedő szállító hajó, amely a dunai kikötőbe tartott gabonát rakodni, orosz aknára futott a Fekete-tengeren, és a legénység két tagja megsérült - közölték ukrán tisztviselők.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy a meglévő engedélyek alapján Washington az utolsó olyan rendelkezésre álló fegyvercsomagot is felszabadította, amelyet Ukrajnának szánnak.

Egyelőre bizonytalanság övezi a Kijevnek nyújtandó további támogatásokat. "A szabadság és a biztonság védelme érdekében nemcsak Ukrajnában és Európában, hanem az Egyesült Államokban is folytatni kell a folyamatos orosz agresszióra adott válaszlépéseket" - írta a közösségi médiában.

- Egy moszkvai bíróság többéves börtönbüntetésre ítélt két férfit, amiért tavaly ukrajnai hadjárat elleni verseket szavaltak egy mozgósítás elleni tüntetésen. A 33 éves Artyom Kamardin hét év börtönbüntetést kapott egy vers szavalásáért,

a 23 éves Jegor Sztovba pedig öt és fél évet kapott a tüntetésen való részvételért.

- Az ukrán légideszant csapatok közölték, hogy három katona, akiket az ukrán ügyészség szerint ebben a hónapban fogtak el és lőttek agyon az orosz erők, a 82. légideszant dandár tagjai voltak. Oroszország egyelőre nem kommentálta a vádat, amely szerint hadifoglyokat öltek meg.

- Fehéroroszország elnöke találkozón vett részt, melyek olyan ukrán gyerekek voltak, akiket Ukrajna Oroszország által ellenőrzött területeiről hoztak el. Alekszandr Lukasenko nyíltan dacol a nemzetközi felháborodással amiatt, hogy országa részt vesz az ukrán gyerekek deportálásában.

- Az Associated Press hírügynökség vizsgálata megállapította, hogy az orosz megszálló hatóságok nagymértékben és szándékosan alulbecsülték a halottak számát az árvíz után, amely a Kahovka gátat elpusztító katasztrofális robbanást követte.

Oroszország szerint 59 ember fulladt vízbe az általa ellenőrzött területen. Az AP azonban megállapította, hogy csak az egyik városban legalább 200-300-an haltak meg.

- Ukrajna és Magyarország a közeljövőben találkozót készít elő Zelenszkij és Orbán Viktor miniszterelnök között - közölte az ukrán elnök kabinetfőnöke.

- Tűz ütött ki egy többemeletes épületben a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában csütörtökön késő este - közölték a hatóságok.

Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy az áldozatokról szóló információkat ellenőrzik, és felszólította a városlakókat, hogy a folyamatban lévő dróntámadás közepette maradjanak az óvóhelyeken.

- Lövések megöltek két civilt és megsebesítettek öt másikat a dél-ukrajnai Dnyipro folyó partján fekvő faluban - közölték a helyi hatóságok. "Az orosz fegyveres erők tüzérségi ágyúzást hajtottak végre a Zaporizzsjai terület Bilenke falujában" - közölte az ukrán főügyészség.

- Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna alternatív fekete-tengeri exportfolyosója - amelyet azután vezettek be,

hogy Oroszország júliusban kilépett az ENSZ által közvetített, az ukrán gabona biztonságos szállítását garantáló megállapodásból - eddig 12 millió tonna rakományt küldött ki.