Háború: fordult a kocka, az ukránok már készek előrenyomulni

Hírek2022. júl. 29.D.J.

Kijev közlése szerint a Herszon régióban néhány kisebb települést sikeresen visszafoglaltak.

Ez történt az orosz-ukrán háború 155-dik napján:

- Ukrajna a déli régiók visszafoglalására koncentrál. A cél, hogy azokat az orosz csapatokat, amelyek nehezen jutnak utánpótláshoz elszigeteljék. Az ukrán gépek öt orosz katonai célpontra is csapást mértek a csütörtök folyamán.

Kijev közlése szerint a Herszon régióban néhány kisebb települést sikeresen vissza is foglaltak.

- A brit védelmi minisztérium közlése szerint a Dnyeper folyó közelében állomásozó orosz katonák ezrei nagyon sebezhetőkké váltak, hisz Herszon város egy részét sikeresen elszigetelték az ukránok.

- Az orosz kézen lévő keleti donbászi régióban evakuálásra szólították fel a lakosságot. Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint ebben a térségben az emberek víz-, élelmiszer-, fűtési- és egészségügyi ellátása is megszűnhet.

- A Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága szerint betiltott gyalogsági aknákat vetett be az ukrán hadsereg.

- Több települést is orosz rakétatámadás ért. Kropivnickijben öt ember meghalt és legalább 25 megsérült egy csapás után, amely egy légiközlekedési vállalat hangárját érte. A donyecki Toreck városában pedig egy ötemeletes épület omlott össze egy orosz támadás miatt.

- Azután, hogy a tilalom ellenére két ember Koblevo városánál megmártózott a tengerben, egy akna miatt mindketten meghaltak.

- Amerikai források szerint eddig több mint 75 ezer orosz vesztette életét vagy sebesült meg a háborúban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezek az adatok hamisak.

- Az ENSZ segélyszervezeti vezetője azt reméli, hogy már ma megindulhat az első ukrán gabonaszállítmány az egyik fekete-tengeri kikötőből.

- A Kreml és Washington között tovább folynak a fogolycsere tárgyalások, de konkrét megállapodás még nem született. Állítólag egy amerikai kosárlabdasztárt és egy tengerészgyalogost egy hírhedt orosz fegyverkereskedőre akarnak kicserélni.

- Észtország meg fogja akadályozni, hogy az orosz állampolgárok náluk ideiglenes tartózkodási engedélyt vagy vízumot kapjanak a tanulmányaik miatt.

- Marina Ovsyannikovát, aki korábban az orosz állami tévének dolgozott, átváltva 316 ezer forintos bírsággal sújtották, amiért a közösségi médiában elítélte Oroszország ukrajnai akcióit.  

Az újságíró az ellene indított eljárást abszurdnak nevezte.

- Az orosz médiaszabályozó, a Roszkomnadzor keresetben kérte, hogy a független Novaja Gazeta bejegyzését vonják vissza. Az újság korábban jelezte, hogy a háború befejeztével újra akarják indítani a tevékenységüket.

- A brit külügyminiszter, Liz Truss azt mondta, hogy ha ő veheti át a hamarosan távozó Boris Johnson helyét akkor a szigetország miniszterelnökeként Ukrajna „legnagyobb barátja” lesz.

Az eddigieknél is több fegyvert és humanitárius segély küldene Kijevnek és mindent megtenne, hogy Putyin kudarcot valljon Ukrajnában.

- Az orosz gázválságra több német város komoly energiatakarékossági intézkedésekkel készül. Hannoverben a városi tulajdonú épületekben és a szabadidőközpontokban elzárták a meleg vizet. Más településeken az emlékművek kivilágítását és a szökőkutakat kapcsolták ki.