Orbán: Ha nem változtat Brüsszel, háborús helyzetre kell készülni októbertől

Hírek2022. júl. 29.Sz.A.

A gázellátásánál létfenntartási kérdésről van szó, ezért csak magunkra számíthatunk. Nem célravezető, ha azt hisszük, hogy majd Brüsszelben megoldják az energiaellátási problémákat - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Mint mondta, szemlátomást nem működik az Unió stratégiája, amely négy pilléren nyugodott:

- egyrészt a NATO segítségével megerősített ukrán hadsereg nem teljesít jól, aligha lehet megvédeni Ukrajna szuverenitását,

- nem működnek a szankciók, mert nem tudták destabilizálni Oroszországot és az orosz gazdaságot,

- a szankciókat nem vagyunk képesek az emberek meggyötrése nélkül kezelni,

- végül nem jött be az sem, hogy Oroszországot rá lehet szorítani arra, hogy átgondolja az ukrajnai háborúját.

A világ nagy része nem a Nyugattal van, Kína, India és több arab ország is a háború befejezését sürgeti, és nem állt a Nyugat pártjára

- tette hozzá Orbán Viktor.

Az energiaellátási válságról és az energiárak emelkedéséről szólva kiemelte:

Ha egy létfenntartási energiát korlátozni kell, az már a háborús gazdaság előszobája

Hangsúlyozta:

Ha nem változtat Brüsszel, háborús gazdasági helyzetre kell készülni októbertől.

Az új stratégiának a békén kellene alapulnia, mert a szankciók és a fegyverszállítások nem vezettek eredményre, mivel "a tüzet nem lehet lángszóróval eloltani".

A Nyugat annyira bele van vonódva a háborúba, hogy a tűzszünet után majd egy új biztonsági rendszerről kell nemzetközi tárgyalásokat folytatni, ahogy a második világháborút követően is történt.

A gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének uniós tervéről úgy fogalmazott, hogy

ez egy Einstand, értjük a németek problémáit, de ezt a módszert nem szeretjük.

A hazai gázellátásban fontos szerepet játszik a Török Áramlat, emellett még alkudozunk az oroszokkal 700 millió köbméter plsu gázmennyiséget kaphassunk.

Kiemelte: a fő feladat a rezsicsökkentés megvédése, de emellett segíteni kell az embereket, hogy minél jobban le tudjanak válni a gázfogyasztásról. A cél érdekében több lépést is tesznek, ezek közé sorolta

- a Mátrai Erőmű kapacitásnövelését,

- a barnakőszén bányák újraindítását,

- a tüzifa kitermelés növelését, és

- a kályha- és kazánprogram indítását.

 Mint mondta, a rezsicsökkentett ár minden magyar családnál megmarad. Így ma egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig minden hónapban 181 ezer forintot spórol a rezsicsökkentéssel.

Az energiaválság tekintetében az október lesz a vízválasztó, ekkor derül ki, hogy a háborús infláció tartósan magas lesz-e, és szükség lesz-e a 15 százalékos korlátozásra.

Bejelentette, hogy lesznek gazdaságélénkítő intézkedések, többek között a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát meghosszabbította a kormány a következő két évre.

Az ukrajnai háborúról elmondta: az az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy az eddigi stratégiával ezt a háborút még meg lehet nyerni.Az amerikaiak eddig 50 milliárd dollárt toltak bele Ukrajnába, Európának azonban nincs ennyi pénze, önálló hadserege sincs, sőt, az ukrajnai helyreállításra sem jut most forrás az EU-ban.

A magyarországi aszállyal kapcsolatban kiemelte: a mezőgazdasághoz értünk, jó gazdák vagyunk, a mai Magyarország is képes arra, hogy húszmillió emberről gondoskodjon. Felmértük az aszálykárokat, és bőven elegendő lesz a termés tízmillió főre, de az export kisebb lesz. 

A saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben, de lesz kiesés az exportban

- mondta.

A gazdáknál a kárenyhítési alap kimerült, ezért a kormánynak új intézkedéseket kell hoznia a talponmaradásuk érdekében - fogalmazott a kormányfő.