Háború: Irán ellen hatalmas válaszcsapást jelentett be Izrael 

Hírek4 órájaMTI, Növekedés.hu

Az izraeli hadsereg (IDF) ma folytatta a szárazföldi hadműveletet Libanonban, és a Gázai-övezetben is növelte a támadások számát. Az IDF vezetősége Irán ellen jelentős megtorlást jelentett be. A Libanonban maradt magyarokat evakuálják - számolt be Szijjártó Péter.

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy megtorlásra készül Irán ellen, válaszul a hét elején végrehajtott, Izrael elleni iráni rakétacsapásokra - számol be a Haaretz izrael lap.

Ma az izraeli hadsereh a Hezbollah állásait támadta, a csapásokat a következő napokban folytatják egészen addig, amíg Észak-Izrael lakosai nem térhetnek haza otthonukba - közölte az IDF.Izraeli becslések szerint ezen a héten 400 Hezbollah vezetőt likvidáltak a libanoni területen végrehajtott izraeli szárazföldi hadművelet során. Dél-Bejrút és a Bekaa-völgy ellen hajtottak végre csapásokat, valamint egy szíriai fegyverraktárat is célba vettek.

Az izraeli hadsereg a Hamász ellen is növeli a csapások intenzitását a Gázai-övezetben - jelentette be az IDF.

Újabb Hezbollah vezetőket öltek meg

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy libanoni katonai művelet során szombatra virradóra megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két magas rangú helyi tagját, köztük a libanoni műveletekért felelős Mohammad Huszeint - írja az MTI.
A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban Libanonban.

Libanoni biztonsági tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy péntek óta

nem lehet kapcsolatba lépni Hásem Szafieddinnel, Haszan Naszrallah nemrégiben légicsapásban megölt Hezbollah-vezető lehetséges utódjával.

Izrael csütörtök este nagyszabású légicsapást mért Bejrút déli elővárosaira, köztük arra az épületegyüttesre, ahol feltételezésük szerint Szafieddin tartózkodott. A mentők arról számoltak be, hogy a Danije előváros elleni folyamatos izraeli légicsapások miatt még nem tudták átvizsgálni a támadás helyszínét. A támadás óta a síita Hezbollah nem tett említést Szafieddinről.

Nadav Sosani izraeli tábornok korábban azt közölte, hogy az izraeli hadsereg folytatja a csütörtök éjjeli légicsapás hatásának felmérését. Ő azt mondta, hogy a csapást a Hezbollah hírszerző központja ellen hajtották végre.

Mentik a magyarokat

A biztonsági szempontok miatt, minden evakuációs műveletről csak annak lezárultával tudunk beszámolni. Ez ma megtörtént, így most már kijelenthető, hogy augusztus után ma ismét sikeres műveletet hajtottunk végre, ezúttal szlovák barátaink segítségével - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton délután.

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal.

A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak

- írta.

Korábban, augusztus elején már hoztunk ki magyarokat a térségből, aminek köszönhetően azon állampolgáraink, akik el szerettek volna jönni Libanonból, el tudták hagyni az országot a Honvédség gépével - emlékeztetett.

Hozzátette,

a közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt most ismét felajánlottuk segítségünket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgárunk jelentkezett, így megállapodtunk szlovák barátainkkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára.

Ezen együttműködés nem példátlan, hiszen mi is, amikor lehetőségeink engedik, minden esetben felajánlunk helyeket saját evakuációs járatainkon a szomszédos, valamint az európai uniós országoknak, akik rendre élnek ezen lehetőségekkel - jegyezte meg.

Most azonban a szlovákok hozták el a magyarokat, akiknek evakuációját a bejrúti képviseletünk koordinálta, és a hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is egyaránt, megadva minden segítséget az állampolgárainknak közölte a miniszter.

A mai művelet sikeres volt, de sajnos a helyzet egyre csak súlyosbodik a Közel-Keleten, ezért hangsúlyosan arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy utazásai során lehetőleg kerülje el ezt a térséget a következő időszakban

- írta Szijjártó Péter.