Tel-Avivot támadás érte, 100 rakéta hullott Észak-Izraelre

Hírek2024. okt. 3.Sz.A.

Izrael regionális háborúban áll - Libanonban a Hezbollah, a Palesztin Hatóság területén a Hamász, Jemenben a hutik, és Szíriában Latakia kikötője és Damaszkusz ellen.

Ma reggel a jemeni hutik Tel- Avivot drónokkal támadták, a drónokat az izraeli légvédelem megsemmisítette - számol be a Haaretz izraeli lap.

Az izraeli hadsereg (IDF) Bejrút belvárosát is támadta az éjszaka során, a támadásban legalább hat ember életét vesztette. A libanoni szárazföldi hadművelet során szerdán nyolc izraeli katona vesztette életét, Dél-Libanonban 15 Hezbollah tagot likvidált az IDF.

Észak-Izraelt ma reggel több mint 100 rakétatámadás érte 3 óra leforgása alatt, tíz izraeli lakóházat ért találat - izraeli források szerint.

Az IDF közlése szerint a keddi iráni rakétatámadás során több légibázist is találat ért. Az izraeli vezérkari főnök szerint Izrael bárhol csapást tud végrehajtani a Közel-Keleten.Szíriai források szerint az izraeli hadsereg fegyver- és lőszerraktárakra csapott le a Latakia kikötőjében, ami Szíria legfontosabb tengeri kijárata. A szír légvédelem azonnal működésbe lépett - közölték.

Izraeli csapás érte ma Damaszkuszt is, amelyben szír források szerint hárman vesztették életüket.Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja, hogy Izrael iráni nukleáris célpontok ellen hajtson végre támadásokat.

Az Al Dzsazíra televízió tudósítása szerint az izraeli légicsapások Bejrútban több tucat Hezbollah harcost öltek meg.A jemeni hutik szerint a ma reggeli, Tel-Aviv elleni drótámadás állítóag sikeres volt, és az izraeli légvédelemnek nem sikerült hatástalanítania a drónokat.

A hutik a múlt héten az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőteret is támadták.

Arra is figyelmeztetnek a csatornának nyilatkozó szakértők, hogy a libanoni szárazföldi hadműveletnek rendkívül sok a kockázata. A libanoni miniszterelnöki hivataltól egy kilométerre történt a legutóbbi rakétatámadás, és fokozódik a veszély, hogy egész Libanon bevonódhat ebbe a háborúba, ami már egy másik szint, mint a Gázai-övezetben látott hadművelet.

A Gázai-övezetben tegnap ismét menekülttáborok ellen intézett Izrael, palesztin források szerint Ciszjordániában 750 fölé emelkedett az izraeli csapásokban életüket veszettek száma október 7-e óta.

Libanon az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén ismét kérte a 2006-ban elfogadott 1701-es számú ENSZ határozat betartását, amely azonnali tűzszünetet és egy Libanon és Izrael közötti pufferzóna létrehozatalát írt elő, valamint a szervezet létrehozta az UNIFIL (UN Interim Force in Lebanon) békefenntartó erőt.Libanonban amúgy is rendkívül törékeny a politikai helyzet, a gazdaság gyakorlatilag romokban hever, és a bizonytalanság miatt tudott az elmúlt években megerősödni a Hezbollah az ország déli részében. Miután Szíria kivonult Libanonból, Irán befolyása egyre nagyobb lett.

Az 1970-es évek végétől a palesztin Fatah Libanonba helyezte át a fő központját, ami Észak-Izrael folyamatos támadásához, majd az 1980-82-es izraeli-libanoni háborúhoz vezetett, melynek során izraeli katonák szárazföldi inváziót is végrehajtottak.