Háború: Japán is felpörgeti az amerikai rakéták gyártását, hogy Ukrajnát segítse

Hírek2024. júl. 22.Növekedés.hu

Ez történt a háború 880. napján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleményt adott ki Joe Biden amerikai elnök elnökjelölti visszalépésére reagálva, és megköszönte Biden rendíthetetlen támogatását Ukrajna szabadságért folytatott harcához. Zelenszkij tiszteletét fejezte ki Biden nehéz, de erős döntését illetően, és a kihívásokkal teli időszakban az elnök bátor lépéseiért.Mint Zelenszkij írja, Ukrajna örökké hálás lesz Joe Biden elnökségéért , mert egy nagyon nehéz, drámai időszakban támogatta az országot egy borzalmas háború megvívásában - írja a Guardian.

Európában és Ukrajnában továbbra is kihívásokkal tele a helyzet, és Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy Amerika segíteni fog az orosz agresszió megállításában.

Eközben az orosz hadsereg két települést is elfoglalt Luhanszk és Harkiv megyében.A frontvonalakon zajló légicsapásokban életét vesztette öt ukrán és orosz a front két oldalán – erősítették meg orosz és ukrán források. 

Az oroszok által elfoglalt Herszon megyében ukrán légicsapásban egy asszony vesztette életét, és a részben orosz megszállás alatt lévő Donyeck megyében egy házaspár halt meg, ukrán dróntámadásban egy nő vesztette életét, és egy aratást végző férfit is találat ért.

A részben elfoglalt Herszon megyében  orosz dróntámadás során hárman megsérültek, Harkiv megyében orosz bombázás következtében ketten megsérültek. Előző nap kilencen megsérültek ukrán bombázás következtében az orosz Belgorod megyében hajtottak végre.

Amerikai tervek szerint Japán is több Patriot légvédelmi rakétákat gyárt a jövőben: a Mitsubisi Heavy Industries jelenleg évi 30 darab PAC 3 rakétát gyárt az amerikai Lockheed Martin engedélyével, a gyártási számott megdupláznák.Amerikai tervek szerint a rakéták globális gyártását a jelenlegi 500-ról 750 darabra emelnék.

Kínából és Hongkongból ötödével kevesebb félvezető és más, embargó alatt álló termék került exportálásra Oroszországnak, de továbbra is Hongkongban kerülik meg a legnagyobb arányban az Oroszország ellen kivetett szankciókat – amerikai források szerint.