Háború: Iszkander rakétákkal csapott le ukrán nagyvárosokra az orosz hadsereg

Hírek2024. júl. 21.Növekedés.hu

Az orosz hadsereg Kijevet támadta, az ukrán légvédelem visszaverte e támadásokat – számolnak be ukrán katonai források. Kijev katonai parancsnoka, Szerhij Popko arra kérte a lakosságot, hogy óvóhelyekre húzódjon, amíg nem ér véget a légiriadó - írja a Guardian.

Orosz rakéták észak-kelet és dél-ukrajnai célpontokat lőttek szombaton, a támadásokban legalább három ember vesztette életét.

Harkiv megyében 50 lakóházban keletkezett kár az Iszkander típusú rakétákkal végrehajtott támadások nyomán,

Bombázásban életét vesztette egy 44 éves férfi a dél-ukrajnai Nikopol városában. 

A pénteki, Mikolajiv városa ellen végrehajtott orosz légitámadás áldozatainak száma négyre emelkedett, a halottak között egy gyermek is van, 24-en pedig megsebesültek – írta a Telegramon Olekszander Szenkevics, a város polgármestere.

Már csecsen katonákat is bevet az orosz hadsereg, ami a létszámhiányra utal - írja a brit védelmi minisztérium. Oroszbarát csecsenek már 2014-től szolgálnak az orosz haderőben, és a Wagner zsoldoshadsereg megszűnése újra a frontvonalra helyezték a harcosokat.

Brit források szerint legalább 42 ezer orosz katonát Csecsenföldön képeztek ki 2022 óta, igaz, ezek mindössze 10 napos kiképzések voltak.

Donald Trump republikánus elnökjelölt kijelentése szerint megválasztása esetén megakadályozza a közelgő harmadik világháborút, és erővel helyreállítja a békét Ukrajnában.

Trump mindezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után mondta, megerősítve, hogy megválasztása után nagyon gyorsan véget vet a háborúnak.

Trump és Zelenszkij személyes találkozóban is megegyeztek.