Háború: visszavonultak az ukránok - nő a nyomás keleten

Hírek2024. júl. 19.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 876-dik napján:

- Az ukrán hadsereg megerősítette, hogy kivonult a keleti Donyecki területen fekvő Urozhaine faluból. A falu romhalmazzá vált, ami „lehetetlenné tette az ottani állások megtartását” - mondta Nazar Voloscsin, a szárazföldi erők szóvivője az Associated Pressnek.

- Ukrán légi és tengeri drónok csapást mértek orosz katonai célpontokra az illegálisan megszállt Krím félszigeten csütörtökön - közölte egy kijevi védelmi forrás. A haditengerészet és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) művelete megrongált vagy működésképtelenné tett egyebek mellett

egy parancsnoki központot és egy lőszerraktárt a nyugat-krími Donuzlav-tónál - mondta a forrás az Agence France-Presse-nek.

Az orosz hadsereg közölte, hogy a Krím felett 33 ukrán légi drónt, és 10, a félsziget felé tartó haditengerészeti drónt lőttek le. A számadatokat nem ellenőrizték függetlenül, és az orosz tisztviselők a támadások után rendszeresen azt állítják, hogy a legtöbb vagy minden fenyegetést megszüntettek, függetlenül az eredménytől.

- Az orosz erők öt civilt öltek meg csütörtökön a donyecki régióban - közölték a regionális ügyészek. „Egy 85 éves helyi lakos egy lakóépületet ért találat következtében halt meg. Megpróbálták megmenteni a feleségét, de a sürgősségi ellátás során meghalt”. Az orosz erők Grodivkát is megtámadták, és megöltek három nőt, 26, 32 és 77 éveseket - közölték az ügyészek.

- Zelenszkij felszólította Európa vezetőit, hogy biztosítsanak több légvédelmet és fegyverzetet Ukrajnának, és ne korlátozzák ezek használatát - az Egyesült Királyság például Storm Shadow rakétákkal látta el Ukrajnát, de állítólag nem engedélyezi azok használatát orosz területen lévő célpontok ellen. „Nem kell félnünk ezektől a képességektől” - mondta Zelenszkij. „Minél hatékonyabb a légvédelmünk, annál gyámoltalanabb lesz Putyin.

Minél kevésbé korlátozzuk a hatékony fegyverek használatát, annál inkább a békére fog Oroszország törekedni”.

- A svéd áramszolgáltató 13 nagyméretű, dízelüzemű tartalékgenerátort küld Ukrajnába. „A generátorok képesek lesznek például egy kórház áramellátására vagy az elektromos hálózaton belül a kiesések jobb kezelésére” - mondta Ebba Busch svéd energiaügyi miniszter. Az orosz támadások az egy évvel ezelőttihez képest felére csökkentették Ukrajna áramtermelő kapacitását.

- Donald Trump állítását, miszerint gyorsan véget tud vetni az ukrajnai háborúnak, reálisan kell szemlélni, tekintve, hogy elnökként közel-keleti békekötést ígért, de nem sikerült elérnie - mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.