Háború: Kegyetlen harcok dúlnak az éhező Gázai-övezetben, izraeli vadászgépek Libanonban támadtak

Hírek2023. dec. 10.Sz.A.

A humanitárius segélyek elosztása az összeomlás jeleit mutatja a Gázai-övezetben.

A vészhelyzeti rendelettel, vagyis az amerikai Kongresszus megkerülésével 14 ezer lőfegyver szállítását engedélyezte Izraelnek tegnap Joe Biden kormánya. A 106,5 millió dollár értékű szállítmány azonnali hatállyal elindítható Izraelnek, közölte a Pentagon - írja a The Guardian.

Az ENSZ adatai szerint a Gázai-övezet déli részének kis részében tudták elosztani a segélyszállítmányokat a folyamatos harcok és bombázások miatt. A világszervezet palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete (UNRWA) szerint a Gázai-övezet lakosságának a fele éhezik, a humanitárius segélyszállítmányok elosztása összeomlóban van.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy tegnap öt izraeli katona vesztette életét a gázai harcokban, egy pedig az október 7-i támadás során szerzett sérüléseibe halt bele.

Az ENSZ békefenntartó erőit (UNIFIL) is támadás érte Dél-Libanonban - jelentette be a világszervezet.

Libanoni források szerint egy izraeli Merkava harckocsi adta le a lövéseket, izraeli források azonban cáfolják, hogy a békefenntartó erők ellen bármilyen támadást is elkövettek volna.

Izraeli vadászgépek a Hezbollah libanoni állásai ellen hajtottak végre támadásokat - jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nagyra értékelte, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Gázai-övezetre vonatkozó tűzszüneti határozatot. 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Törökországgal és Szaúd-Arábiával egyeztet a gázai konfliktussal kapcsolatban, miközben súlyos kritika éri az amerikai kormányt a tűzszünetről szóló határozat vétója miatt.

Ciszjordániában eddig 260 palesztin vesztette életét az izraeli-palesztin összecsapásokban.

Palesztin források szerint eddig 17 700 palesztin vesztette életét az október 7-e óta tartó harcokban.