Elhúzott a népszerűségi listákon Donald Trump, simán megnyerné a választást

Hírek2023. dec. 10.Növekedés.hu

Donald Trump népszerűségi indexe tovább emelkedett: ha most tartanák az elnökválasztást, 47:43 arányban megverné Joe Biden elnököt.

A jövő évi elnökválasztáson a jelenlegi támogatottsági helyzetet nézve Donald Trump nyerne - derül ki egy friss közvéleménykutatásból.

A Wall Street Journal felmérése szerint Joe Biden támogatottságra tovább süllyedt, így Trump 47:43 százalékos arányban nyerne, ha Biden ellen indulna. Ha más jelölteket és pártokat is belevesznek a felmérésbe, 35:31 arányú lenne Trump és Biden támogatottsága.

Bident főleg a kora és egészségi állapota miatt kevesebben támogatják, de a fia ellen indult adócsalási ügyek is visszavetették a népszerűségét.

Trump ellen a Capitolium elleni demonstráció idején tanusított viselkedését róják fel a legtöbben.

A demokraták körében Biden indulása korántsem biztos, jövőre 81 éves lesz, vagyis ha nyerne, a második ciklusa végén töltené be a 86. életévét.

A 2024-es elnökválasztási kampány már javában folyik. Mindegyik előrejelzés vaskos bizonytalansággal terhelt, ezért megfelelő óvatossággal kell kezelni őket.

A pillanatnyi helyzetkép szerint – súlyos büntetőjogi bonyodalmai ellenére – Donald Trump utcahosszal vezeti a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsainak a listáját.

Különösen sokatmondó, hogy Trump nyerésre áll azokban a billegő államokban (Michigan, Pennsylvania, Arizona, Nevada, Georgia), ahol az elnökség minden bizonnyal eldől majd 2024. november 5-én.

Ezzel a háttérrel Trump kampányban elhangzott szavának súlya van, szemben 2016-tal, amikor szinte senki nem várta győzelmét.

A hevenyészetten összerakott, populista elemektől hemzsegő programját kevesen vették komolyan Amerikában és világszerte. Pedig Trump már a választási előküzdelmekben belengette a vámháborút, célkeresztben az „Amerikát megerőszakoló, falánk, csaló kínai kereskedelmi ragadozóval”.

Úton-útfélen a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO) és a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményekből való kilépéssel fenyegetett.

Ma – hét évvel később – Amerika és a világ aligha engedheti meg magának, hogy ne figyeljen oda Trumpra és felkészületlenül érje az esetleges második Trump-elnökség sokkjai, ahogy az 2017-ben történt - írja elemzésében Dobozi István közgazdász.