Háború: kénytelenek visszavonulni az ukránok a keleti fronton

Hírek2024. ápr. 29.D.J.

Ez történt az ukrán háború 795-dik napján:

- Az ukrán csapatok taktikai visszavonulást hajtottak végre nyugat felé a háború keleti frontján fekvő Berdics, Szemenyivka és Novomikhailovka falvakból - közölte Olekszandr Szirszkij vezérezredes, Ukrajna katonai főparancsnoka.

"A legnehezebb a helyzet Pokrovszk és Kurakhove irányában. Ebben a térségben továbbra is heves harcok folynak" - mondta a főparancsnok, utalva a donyecki terület két ukrán ellenőrzés alatt álló városára.

Mint hozzátette: a visszavonulás célja "a védők életének és egészségének megőrzése". Szirszkij szerint romlott Ukrajna helyzete a harctéren.

- Oroszország megszilárdította a közelmúltban elért harctéri előnyeit, és megpróbálja áttörni az ukrán védelmi vonalakat, mielőtt újabb amerikai katonai segítség érkezik - jelentette a Guardian tudósítója. Ukrán biztonsági tisztviselők "nagyon nehéznek", de "nem kritikusnak vagy katasztrofálisnak" minősítették a helyzetet a donbászi fronton.

- A fejlemények ellenére az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet szerint Oroszország rövid távon nem valószínű, hogy operatív szempontból jelentős előnyre tesz szert Avdijivkától nyugatra.

- Meg nem erősített jelentések szerint az ukrán hadsereg csapást mért egy orosz légvédelmi egységre a megszállt Krím nyugati partjainál lévő Tarkhankut-foknál. Az Egyesült Államok által ebben a hónapban szállított nagy hatótávolságú Atacms rakétákat használták - közölték Telegram-csatornák.

Robbanásokról számoltak be az észak-krími Dzsankoje városból, miután korábban ott egy repülőteret és egy orosz rakétaindító rendszert ért támadás.

- Vasárnap kora reggel orosz drónok csapást mértek egy szállodára a déli Mikolajiv kikötővárosban - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. Egy hőerőmű is megsérült - tette hozzá.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte: még mindig várják az Ukrajnának ígért katonai segélyeket. Akkora mennyiségre számítanak, amely megváltoztathatja a harctéri helyzetet.

- Miután beszélt az amerikai képviselőház kisebbségi vezetőjével, a múlt héten jóváhagyott amerikai támogatásról, Zelenszkij elmondta: a beszélgetésben kifejezetten hangsúlyozta, hogy Patriot rendszerekre van szükségük, méghozzá a lehető leghamarabb.

- Az Európai Unióba való belépés kapcsán, Zelenszkij azt mondta: Ukrajna már teljesítette az összes feltételt a csatlakozási beszélgetések megkezdéséhez, "és most az EU-nak kell teljesítenie a kötelezettségeit".