Háború: kezd összeomlani az orosz offenzíva - az ukránok elvesztett területeket foglaltak vissza

Hírek2024. júl. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 868-dik napján:

- Ukrajna egy új értékelés szerint visszafoglalta az ország második legnagyobb városától, Harkivtól északra fekvő állásait.

Az ukrán harcosok a közelmúltban területeket szereztek vissza Hlyboke közelében és környékén, egy, az orosz határhoz közeli, Harkiv városától északkeletre fekvő településen - közölte kedden az Institute for the Study of War (ISW), egy amerikai székhelyű agytröszt.

- A NATO-szövetségesek washingtoni csúcstalálkozójukon kijelentették, hogy Ukrajna "jövője a NATO-ban van", és a tagság felé vezető út "visszafordíthatatlan". Jens Stoltenberg,

a szövetség főtitkára szerint Ukrajna NATO-tagsága nem a "ha", hanem a "mikor" kérdése.

- A tagállamok a korábbinál határozottabban bírálták Kínát, amiért segíti Oroszország ukrajnai invázióját. A vádak szerint Peking a katonai felszerelésekhez alkatrészeket, a robbanószerekhez pedig vegyi anyagokat szállít Moszkvának. "Ez növeli azt a fenyegetést, amelyet Oroszország jelent szomszédaira és az euroatlanti biztonságra" - jelentették ki a csúcstalálkozó közleményében.

- Az első F-16-os vadászgépek úton vannak Ukrajnába. A holland és a dán kormány közlése szerint még a nyáron bevetéseket fognak teljesíteni. A Guardian tudósítója azt írja, hogy ezek lesznek az elsők a mintegy 85 harci repülőgép közül, amelyeket Kijevnek ajánlottak fel.

- Az Odessza régiót ért orosz rakétatámadásban két ember meghalt, és megrongálódott a kikötői infrastruktúra szerdán - közölte a régió kormányzója.

- Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB azt állította, hogy meghiúsította az ukrán hírszerző szolgálatok kísérletét arra, hogy a murmanszki Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó személyzetének egyik tagját szabotázsakcióra bírják.

- A Kreml bírálta az új brit miniszterelnököt, Keir Starmert, amiért kijelentései megerősítették, hogy Ukrajna használhatja a britek által szállított Storm Shadow rakétákat Oroszországon belüli célpontok ellen.

- Az Egyesült Királyság új védelmi minisztere, John Healey tüzérségi ágyúkat és lövedékeket, valamint 90 Brimstone rakétát ígért Ukrajnának. Az Egyesült Királyság azt is megerősítette, hogy 40 millió fonttal járul hozzá a NATO Ukrajnának szánt átfogó segélycsomagjához, és a Nagy-Britannia által kezelt nemzetközi ukrán alap 300 millió font értékben

120 ezer darab 152 mm-es tüzérségi lőszerre ad le új megrendelést.