Jön az új iPhone, rengeteget terveznek eladni belőle

Elemzések2024. júl. 11.Fellegi Tamás

Szokás szerint idén is újabb típussal lép piacra az Apple, immár 16. éve, ennek megfelelően a telefon számozása is iPhone 16. Most azonban a mesterséges intelligencia funkciók miatt nagyobb eladási volument várnak, mint az előző típustól tavaly, mégpedig 10 százalékkal.

Az Apple 90 millió készülék eladását célozza az idei második félévben az új típusból, ami 10 százalékkal haladja meg az iPhone 15s tavalyi 81 milliós értékesítését. A cég biztos benne, hogy az Apple Intelligence funkció megdobja az új típus iránti keresletet, annak ellenére, hogy a konkurensek közül a Samsung és a Xiaomi is MI-funkcióval ellátott telefonokkal lép piacra.

Újabb és újabb csúcsok

Az Apple esetében a növekedés annyiban egyszerűbb célkitűzés, hogy a tavalyi bázis alacsony lett, miután a kínai piacon az újra feltámadó Huawei visszaszorította az iPhone iránti keresletet. A részvény árfolyama 1,8 százalékkal új örökös csúcsra emelkedett, miután a Bloomberg bejelentette az Apple megemelt értékesítési várakozásait, de hozzá kell tenni, hogy a részvény napok óta újabb és újabb csúcsokat ér el, csak idén 19 százalékkal drágult a papír.

Márkahű rajongók

A kínai piacon ugyan egyelőre továbbra is sok probléma van, de világszerte meglehetősen sok a márkahű iPhone-rajongó, akik komolyabb újítás esetén szívesen előrehozzák készülékük cseréjét, akkor is, ha a meglévő még kiválóan működik. Az Apple részvényének meredek emelkedése más, technikai oknak is betudható: tavaly év végén, illetve idén év elején, amikor a csökkenő kínai értékesítés híre nyomasztotta a piacot, sok short pozíció nyílhatott, a részvény további esésére számítva.

Soha nem látott cégérték

Amennyiben így volt, a pozíciók tulajdonosai most nagy bajban vannak az új csúcsok láttán, és a keletkezett hatalmas veszteségek miatt pozícióik zárására kényszerülhetnek, ami gyakran limit nélküli, piaci vételi megbízásokat jelent, így gyorsítja az árfolyam emelkedését. A cég mindenesetre újra a világ legnagyobbja, immár 3570 milliárd dolláros értékkel, újra a sokáig első helyezett Microsoft elé kerülve.