Háború: Kijev komoly pofont kapott - a harcok nem úgy folytatódnak, ahogy szeretnék

Hírek2024. szept. 7.D.J.

Zelenszkij hiába kérte a nyugatot, Amerika egyértelművé tette, hogy a fegyvereikkel a távoli oroszországi célpontokat nem lehet támadni.

Ez történt az ukrán háború 926-dik napján:

- Az ukrán elnök pénteken megismételte a nyugati országokhoz intézett kérését, hogy szállítsanak több nagy hatótávolságú rakétát, és oldják fel a korlátozásokat, amelyek például megakadályozzák, hogy oroszországi repülőterekre mérjenek csapásokat.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin szerint viszont nem igaz, hogy az Oroszországon belüli mély csapások engedélyezése megváltoztatná a háborús helyzetet. Zelenszkij kérését egyértelműen visszautasította. Ugyanakkor kijelentette, hogy Washington és szövetségesei továbbra is támogatják Ukrajnát. Mint elmondta:

Nincs egyetlen olyan képesség sem, amely önmagában döntő lenne ebben a konfliktusban.

Austin további 250 millió dolláros amerikai katonai támogatást jelentett be Ukrajnának. Németország további 12 önjáró löveg szállítására tett ígéretet Kijevnek,

Kanada pedig közölte, hogy bő 80 ezer feleslegessé vált levegő-föld rakétát, valamint 1300 robbanófejet kíván küldeni az elkövetkező hónapokban.

- A közép-kelet ukrajnai Pavlohrad városára pénteken mért orosz csapásokban egy ember meghalt, 64 másik pedig megsebesült, köztük több gyermek - közölték tisztviselők. Öt Iszkander ballisztikus rakétát lőttek ki orosz területről a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohrad felé - közölte az ukrán légierő.

A sebesültek között öt kiskorú volt, köztük egy kilencéves kislány és két 11 és négyéves fiú - közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója. A támadás következtében tűzek keletkeztek a városban, többek között egy emeletes épület egyik lakásában. Oroszország rendszeresen támadja Pavlohradot, ahol egy robbanóanyagokat gyártó vegyi üzem található.

- Egy másik támadásban az északi határ menti Szumi régióban pénteken Krasznopillia falut ért orosz légicsapás következtében egy 66 éves nő meghalt otthonában, négy másik pedig megsebesült - közölte a regionális ügyészség.

- Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Donyeck keleti részén fekvő Zsuravka falut - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

- Lviv lakosainak százai zsúfolódtak össze pénteken egy templomban, hogy meggyászoljanak három nővért és egy édesanyát, akiket az otthonukat ért orosz csapás ölt meg. Hét civil meghalt és több mint 50 megsebesült abban a szerdai drón- és rakétacsapásban, amely Lviv egyik lakónegyedét érte. A halottak között volt a 43 éves Jevhenija Bazylevics és három lánya, a 21 éves Jaryna, a 18 éves Darija és a 7 éves Emilija.

- Ballisztikus rakéták bármilyen iráni átadása Oroszországnak „drámai eszkalációt” jelentene az ukrajnai háborúban - közölte pénteken az Egyesült Államok, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a két ország az elmúlt hetekben elmélyítette kapcsolatait a fegyverszállítások terén.

A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy Oroszország több száz Fath-360-as ballisztikus rakéta szállítását várja Irántól, és hogy több tucat orosz katonai alkalmazottat képeznek ki Iránban a műholdvezérlésű fegyverekre, hogy esetleg az ukrajnai háborúban is bevethessék őket.

- Franciaország a befagyasztott orosz vagyonból származó 1,4 milliárd eurós bevétel egy részét az Ukrajnának szánt katonai felszerelések beszerzésének finanszírozására fogja felhasználni - közölte a védelmi minisztérium.