Háború: kiszorulhattak az ukránok a saját területükről - az orosz offenzíva nem lassít

Hírek2024. szept. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 937-dik napján:

- Az orosz erők kedden bevették az ukrajnai Ukrajinszk városát a keleti donyecki területen - jelentette az orosz állami RIA hírügynökség. A cél, hogy elfoglalják az egész Donbászt. Az orosz csapatok felhúzták zászlójukat a város külterületén. A településnek a háború előtt több mint 10 ezer lakosa volt.

Az ukrán hadsereg vezérkara késő esti jelentésében nem szólt arról, hogy Ukrajinszk gazdát cserélt volna, és csak az orosz támadás alatt álló települések egyikeként hivatkoztak rá.

Mint közölték: Pokrovszk város közelében 34 támadást jegyeztek fel.

- Antony Blinken amerikai külügyminisztert kijevi útja során tájékoztatták arról az ukrán tervről, amelynek célja, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború befejezésére - közölte Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan a jövő héten mutatja be a tervet az ENSZ közgyűlésének New York-i ülése alkalmával. Kedden korábban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy Washington látta a tervet. „Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan stratégiát és tervet tartalmaz, amely működőképes lehet” - mondta.

- A Microsoft új kutatása szerint a közösségi médiában terjedő hamis állítás, miszerint Kamala Harris demokrata elnökjelölt egy 13 éves kislányt hagyott lebénulni egy állítólagos gázolás után San Franciscóban 2011-ben,

egy orosz dezinformációs művelet része.

- A Facebook tulajdonosa, a Meta hétfőn közölte, hogy kitiltja platformjairól az RT-t és más orosz állami médiahálózatokat.

- Az orosz erők kedden késő este erősen lőtték Ukrajna délkeleti zaporizzsjai régiójának egy részét, két ember meghalt, öt pedig megsebesült - közölte Ivan Fedorov, a régió kormányzója. Fedorov a Telegramon írva közölte, hogy mentőcsapatok kutatnak a romok alatt a Zaporizzsja regionális központtól délkeletre fekvő Komishuvakha városában.

- Oleksandr Usyk ukrán nehézsúlyú ökölvívó olimpiai bajnokot szabadon engedték, miután a lengyelországi Krakkó repülőterén őrizetbe vették a rendfenntartók - közölte szerdán Zelenszkij.

„Bajnokunkat szabadon engedték, és senki sem tartja többé fogva”. Nem volt azonnal világos, hogy miért vették őrizetbe a 37 éves Usykot. „Barátaim, minden rendben van” - írta Usyk egy Instagram-posztban. „Volt egy félreértés, amit gyorsan megoldottunk. Köszönöm mindenkinek, aki aggódott”. Usyk jótékonysági alapítványa a kijevi erőket segíti a háborúban.

Mentőautókat vásárol és humanitárius segélyt szállít a frontvonalra.