Háború: komoly győzelmet arathattak az ukránok keleten

Hírek2024. jún. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 855-dik napján:

- Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy erői kiszorították az orosz csapatokat a háború keleti frontján fekvő Chasiv Yar város egyik körzetéből, amelyet Moszkva következő célpontjának tekintenek. Nazar Voloscsin, az ukrán erők déli csoportjának szóvivője az Ukrinform hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz erők kivonultak Chasiv Yar "Kanal" nevű kerületéből

a város keleti szélén húzódó csatorna mentén.

Egy orosz jelentés szerint azonban a moszkvai erők megsemmisítettek egy kommunikációs tornyot a város közelében, és tovább haladtak előre.

- Az ukrán elnök Brüsszelben találkozott az Európai Unió 27 vezetőjével, hogy biztonsági paktumot írjon alá, két nappal azután, hogy országa hivatalos tagsági tárgyalásokat kezdett a blokkhoz való csatlakozásról - ez a történelmi lépés elképzelhetetlen volt Oroszország 2022. februári teljes körű inváziója előtt.

Volodimir Zelenszkij szerint az EU-Ukrajna biztonsági megállapodás "rögzíti mind a 27 tagállam elkötelezettségét, hogy Ukrajnának széles körű támogatást nyújt, függetlenül a belső intézményi változásoktól".

Zelenszkij azt is elmondta az uniós vezetőknek, hogy Oroszország tavaszi offenzívája Harkivban megmutatta, hogy a Kremlre gyakorolt nemzetközi nyomás "nem elégséges". "Népünk bátorságának és az Önök, partnereink döntéseinek köszönhetően megállítottuk ezt az orosz offenzívát" - mondta. "De ez az újabb orosz offenzíva bebizonyította, hogy az Oroszországra gyakorolt jelenlegi nyomás nem elégséges".

- A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) nem fogja engedni, hogy Oroszország bekebelezze Ukrajnát, ha hatalomra kerül a parlamenti választásokon - jelentette ki csütörtökön Jordan Bardella pártelnök. "Nem fogom hagyni, hogy az orosz imperializmus bekebelezzen egy olyan szövetséges államot, mint Ukrajna" - mondta Bardella egy televíziós vitában, és

egyszerre ígérte "Ukrajna támogatását és az Oroszországgal való eszkaláció elkerülését".

Marine Le Pen, az RN korábbi parlamenti vezetője kijelentette, hogy pártja várhatóan abszolút többséget szerez a franciaországi parlamenti választásokon, kormányt alakít, és átveszi legalább részben a védelmi és a fegyveres erők irányítását. Le Pen korábban baráti kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a Moszkvával való szorosabb kapcsolat mellett érvelt.

- Jens Stoltenberg, a NATO vezetője csütörtökön az amerikai és a franciaországi választások kapcsán azt mondta, hogy a "rugalmas" katonai szövetség képes átvészelni a nagyhatalmak politikai változásait. Az Atlanti-óceán mindkét partján zajló, nagy téttel bíró szavazáson olyan jobboldali jelöltek - Donald Trump és Le Pen - indulnak, akik történelmileg ellenségesek a katonai szövetséggel szemben, és ismertek a legfőbb ellenféllel, Oroszországgal való jó kapcsolataikról.