Háború: Közel 20 éve nem volt ilyen veszélyes a helyzet a Közel-Keleten

Hírek2024. szept. 30.Növekedés.hu

Kétfrontos háború alakulhat ki a Közel-Keleten.

2006 óta először támadta Libanon fővárosát Izrael hadserege: tegnap Bejrút központját érte találat, miközben a jeleni hutik ellen is támadást hajtottak végre.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű katonai szervezet bejelentése szerint Izrael Bejrút belvárosában hajtott végre támadást, melynek során a palesztin szervezet három vezetője életét vesztette. Izrael egyelőre nem kommentálta a bejelentést – írja a Guardian.

A főváros sűrűn lakott részén egy lakóházat ért támadást drónnal hajtották végre az Agence France-Presse hírügynökség szerint.

Izrael vasárnap Bejrút déli része ellen is végrehajtott támadásokat.

Tegnap 105 ember vesztette életét, és 359-en megsérültek Libanonban, a konfliktus kiéletődése óta több mint ezer libanoni halt meg, és 6 ezerre tehető a sebesültek száma. A libanoni kormány szerint a lakosság egyötöde – egymillió ember – kényszerült elhagyni az otthonát a támadások miatt.Vasárnap Izrael Jemenben a hutik katonai célpontjait is támadta több tucat vadászgéppel: négyen meghaltak, 33 ember megsérült a két kikötő ellen irányuló támadásban. Félő, hogy többfrontos háború alakulhat ki, és elmélyülhet a konfliktus.

A hutik szombaton ballisztikus rakétával támadták Izrael fő nemzetközi repterét, pont, amikor Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő gépe érkezett meg.