Levonult az ár, már bontják a katonák a védműveket 

Hírek2024. szept. 30.Kovács Dániel

Elmúlt az árvízveszély, a katonák elkezdték az árvízvédelmi feladatok lezárását. Az egyenruhások nem szelfizni mentek a gátakra, az elmúlt napokban 17 helyszínen több mint 900 ezer homokzsákot töltöttek meg, gátat építettek és erősítettek, járőröztek, valamint többszáz szárazföldi technikai eszközt, köztük PTSZ-M lánctalpas kétéltű járműveket, valamint két helikoptert is bevetettek.

Levonult az évtized eddigi legnagyobb árhulláma a Dunán, ahogy azt korábban megírtuk, a védekezésben a  Magyar Honvédség is aktívan közreműködött. Az eddig gátakat erősítő katonák immár az árvízvédelmi feladatok lezárását hajtják végre.

A veszély elmúltát jól mutatja, hogy a vízszint fokozatos csökkenésével már az ideiglenes védművek bontásában és a homokzsákok elszállításában nyújtanak segítséget az egyenruhások.

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái szerdán elbontották a váci Csuka utca végére telepített ideiglenes védművet, így a 2-es főút zárásának feloldása után már közlekedésre alkalmas állapotban lesz az útburkolat, és más Dunamenti településeken is hasonló feladatokat végeznek.

Itt volt a legnagyobb szükség a katonákra

Noha az Ausztriát felforgató árhullám Magyarországon gond nélkül levonult, nem utolsósorban az elmúlt tíz évben megépített védműveknek köszönhetően, akadtak olyan pontok, ahol ezúttal is lehetett volna katasztrófa. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hol volt kiemelten szükség a katonák beavatkozására. Válaszukból kiderült,

már a Duna magyarországi szakaszának elején, Mosonmagyaróvár területén, illetve a Lajta főmedernél, a folyó bal parti csatornájánál, valamint a kettő közötti szükségtározó területénél megfeszített munkára volt szükség a védekezésben, itt az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, valamint az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred katonái teljesítettek szolgálatot.

Említették Zebegényt is, ahol a Honvédség segítsége nélkül aligha lehetett volna a települést megvédeni, itt ugyanis az árvíz mellett a belvíz is gondot okozott. Zebegényben ugyanis több patak elkezdett kilépni a medréből az árvíz hatására.

Ezért nyúlgátakat kellett építeni hogy a lakóházak védelmét megoldják, ezeknek a védműveknek a megépítése nem sikerülhetett volna a honvédség beavatkozása nélkül. 

A Dunakanyarban található falu lakossága a Vízügy irányítása mellett, a területvédelmi tartalékos katonák és a Katasztrófavédelem szakembereinek segítségével felépítették a település árvízi védművét.

A katonák három helyszínen láttak el a településen árvízvédelmi feladatokat, végül a rögtönzött gátak megakadályozták patak beszivárgását. A legfontosabb feladat az volt hogy megduzzadt patak vízszintje mindig a homokzsákok alatt 30 centiméterrel legyen.

Állták a sarat a gáton

"A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezésbe a hivatásos és szerződéses állomány mellett a területvédelmi tartalékos katonákat is bevontuk, köztük olyanokat is, akik a 2 hónapja meghirdetett toborzókampány hatására döntöttek úgy, hogy munkájuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak hazánk biztonságának megőrzésében"

- közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalára feltöltött videóban. A honvédelmi miniszter köszönetet mondott az elöljáróknak, valamint a hivatásos és területvédelmi tartalékos katonáknak példaértékű kiállásukért.

Mint mondta, a katonák "állták a sarat a gáton", mindvégig kiválóan, nyugodtan, példaértékűen végezték el a feladatokat. "Ott voltak a katonáink mindig a gáton időben, annyian és akkor, amikor szükség volt rájuk. Kiemelte: a honvédek 17 helyszínen, a nap huszonnégy órájában kiválóan és fegyelmezetten teljesítettek szolgálatot számos településen.

Példaértékű kitartással összesen több mint 900 ezer homokzsákot töltöttek meg, gátat építettek és erősítettek, járőröztek, valamint többszáz szárazföldi technikai eszközt, köztük PTSZ-M lánctalpas kétéltű járműveket, valamint két helikoptert is bevetettek. A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség Szobon a lakosság szállításába is besegített: az árvíz által elzárt Kisorosziból egy beteget egy H145M, egy másikat egy H225M típusú helikopterrel szállítottak el, mielőbbi kórházi ellátásuk érdekében. 

“A tetőzést követően a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulata árvízvédelmi utómunkálatokat végzett Neszmélyben, az MH Altiszti Akadémia honvédei pedig Dunabogdányban segítették az árhullám levonulása utáni munkalatokat. Ott voltunk mindenhol, ahol szükség volt ránk! Hivatásos és területvédelmi tartalékos katonáink kiválóan, nyugodtan, fegyelmezetten teljesítették szolgálatukat az árvíz ideje alatt" - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.