Háború: lángok Oroszországban - Ukrajna ott csapott le, ahol Moszkvának igazán fáj

Hírek2024. márc. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 746-dik napján:

- Az utóbbi időben egyre több támadás éri az orosz olajipar létesítményeit. Tegnap tűz ütött ki egy olajraktárban az oroszországi Kurszki területen, miután egy ukrán drónt lelőttek a térség felett - közölte vasárnap Roman Sztarovoit, a régió kormányzója a Kyiv Independent című lap beszámolója szerint. 

- A 20 nap Mariupolban című ukrán film, amelyet az ostromlott kikötővárosban forgattak az orosz erők támadása alatt, elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat.

- Odesszát orosz dróntámadások sorozata érte - közölte az ukrán hadsereg. A jelentésük szerint 10 Shahed típusú drónt lőttek le.

"Sajnos nem lehetett elkerülni a találatokat. Az odesszai körzetben egy infrastrukturális létesítmény megrongálódott, közigazgatási épületek sérültek meg, a tüzet gyorsan eloltották". Magánházak ablakai betörtek a lökéshullámtól, és a törmelék kereskedelmi épületeket rongált meg - közölte a déli műveleti parancsnokság.

Halálesetről vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

- Ferenc pápát bírálták, miután azt mondta, hogy Ukrajnának bátran ki kellene tűznie a "fehér zászlót", és tárgyalnia kellene az Oroszországgal folytatott háború befejezéséről. Ukrajna külügyminisztere, Dmytro Kuleba azt írta:

A mi zászlónk sárga és kék. Ez az a zászló, amellyel élünk, meghalunk és győzünk. Soha nem fogunk más zászlót kitűzni.

- Ukrajna "szinte biztosan" felgyorsította a védelmi állások kiépítését a frontvonal több területén, a brit védelmi hírszerzés szerint. Mint mondják: az áttörési kísérletek "nagy valószínűséggel nagy veszteségekkel járnak majd".

- Az Európába irányuló fegyverimport az elmúlt öt évben megduplázódott, részben az ukrajnai háború miatt, míg az Oroszországból származó export a felére csökkent - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri).

Ukrajna a világ negyedik legnagyobb fegyverimportőrévé vált, míg Franciaország Oroszországot váltotta fel a világ második legnagyobb exportőreként az USA mögött.

A Sipri megjegyezte, hogy legalább 30 ország szállított fegyvereket katonai segélyként Ukrajnának Oroszország 2022 februári megszállása óta. Kína továbbra is az orosz export 21%-át adta, míg India a 34%-kát.

- A kelet-ukrajnai városok orosz ágyúzása három ember halálát okozta vasárnap, míg Myrnograd városában egy lakóházra mért orosz csapás egy tucat embert sebesített meg - közölte Kijev.

Ukrán jelentések szerint az orosz erők rakétatámadást indítottak az északkeleti Harkiv régió ellen, és támadó drónokat küldtek az ország középső és déli részére. Oroszország eközben közölte, hogy egy nő meghalt egy határ menti falu ukrán ágyúzásában.