Háború: lángokban áll egy orosz bázis - egy műhold is látta a tűzfészkeket

Hírek2024. máj. 15.D.J.

Ez történt az ukrán háború 811-dik napján:

- Nagy tüzeket jelentettek az orosz ellenőrzés alatt álló Belbek légibázisnál a megszállt Krím-félszigeten szerda reggel, miután a közeli Szevasztopol kormányzója közölte, hogy a várost "masszív" ukrán rakétatámadás érte. A NASA műholdas tűzfigyelő rendszere, a Firms több nagy tűzfészket mutatott ki a belbeki légibázison. Mihail Razvozsajev kormányzó megerősítette, hogy rakétatámadás érte a légibázist, és azt mondta, hogy "egy lezuhant rakéta darabjai" magára a városra hullottak.

Az orosz védelmi minisztérium később azt mondta, hogy 10 Atacms nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki a Krímre.

- Az Egyesült Államok a Bloomberg szerint fontolgatja egy további Patriot légvédelmi üteg Ukrajnába küldését. Mindez azt követően történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe érkezett. Blinken, aki vonattal érkezett Lengyelországból egy előre be nem jelentett látogatás keretében, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Egy része már megérkezett, és még több fog érkezni" - mondta Blinken az amerikai segélyről.

Zelenszkij kulcsfontosságúnak nevezte az amerikai segítséget, és köszönetet mondott Blinkennek, de azt is elmondta, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van még két légvédelmi rendszerre, hogy megvédje Harkiv városát, amelyet az elmúlt hetekben többször értek orosz csapások.

"A katonáitok, a polgáraitok - különösen északkeleten, Harkivban - rettenetesen szenvednek. De tudnotok kell, hogy az Egyesült Államok veletek van, a világ nagy része veletek van, és nemcsak a szabad Ukrajnáért, hanem a szabad világért harcolnak. És a szabad világ is veletek van" - mondta Blinken.

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői új állásokba vonultak vissza az északkeleti Harkiv régió két területén, ahol Moszkva offenzívát folytat, és figyelmeztetett, hogy az orosz erők északon, a Szumi régió közelében megerősödtek.

- Oroszország kedden közölte, hogy elfoglalt egy újabb határ menti falut, Buhruvatkát a harkivi területen.

- A Harkiv város központjában lévő lakónegyedeket ért orosz csapásokban kedden 20 ember sérült meg - jelentették helyi tisztviselők.

- Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető kedden közölte, hogy az orosz csapások okozta károk miatti áramhiány miatt este 9 órától éjfélig ellenőrzött országos áramszünetekre került sor. "Az ok a rendszerben lévő jelentős áramhiány az orosz bombázások, valamint a hideg időjárás miatt megnövekedett fogyasztás miatt" - közölte az Ukrenergo.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök május 16-17-én Kínába látogat - jelentette a kínai állami média.

- Joe Biden aláírta a Kongresszusban széleskörű támogatást élvező jogszabályt, amely augusztus 12-től megtiltja az orosz urán behozatalát az Egyesült Államokba. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint Oroszország adja az Egyesült Államokban és Európában felhasznált dúsított urán mintegy 20-30 százalékát, globálisan pedig 44 százalékát.

A jogszabály 2,72 milliárd dollárnyi forrást szabadít fel, hogy támogassák az USA-n belüli urándúsítást.

- Oroszország szolgálatba állította Bulava interkontinentális ballisztikus rakétáját - jelentette kedden a Tass állami hírügynökség a rendszer főtervezőjére hivatkozva.