Zuhan a gázár - harmadára csökkenhet az ár átlagfogyasztás fölött

Elemzések2023. dec. 18.F. T. P.

Meredeken zuhant az utóbbi hetekben a meghatározó európai gázár, ami a magyar importra is hatással van, ha kis késéssel is. Ez a piaci vásárlóknak, cégeknek nagy könnyebbség, a lakossági átlagfogyasztás fölötti, jelenleg teljesen irreális ár pedig sokat eshet, ha a kormány végre piaci szintre állítja.

A hollandiai TTF gázpiacon 33 euró/megawattóra szintre süllyedt a gáz jegyzése, miközben az ősz folyamán 50-60 euró között mozgott az ár. Hogy képet kapjunk, ez mit jelent: az orosz háborús készülődés, vagyis a 2021 nyara előtti másfél évtizedben 30 euró volt a legmagasabb ár.

A jelenlegi ár tehát alig magasabb, mint a "boldog békeidőkben" jellemző ársáv felső széle.

Miért 7-szeres az ár?

Ennek alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor miért kell a lakossági átlagfogyasztás fölött a rezsicsökkentett ár több mint 7-szeresét fizetni? Magyarán a jelenlegi piaci ár mennyinek is felel meg köbméterenként, ez hogyan viszonyul a rezsicsökkentett árhoz, és hogyan az átlagfogyasztás fölöttihez?

Az energiaválság már 2021 őszén elindult, amikor az oroszok tudatosan felverték az európai árakat a kereslet visszafogásával. A hosszú távú szerződéseket teljesítették, de az azonnali piacon jellemző erős eladásokat hirtelen beszüntették. A 70 euróig ugró ár akkor még nem okozott pánikot, aztán Ukrajna orosz megtámadása gyorsan rámutatott, mi áll a háttérben. 

A meghatározáskor reális ár volt

Kezdetben úgy tűnt, nem romlik tovább a helyzet, de tavaly nyáron egyszerre akartak a legtöbben leválni az orosz gázról, miközben az oroszok vissza is fogták a kínálatot, sikerült is az árat 300 euró fölé felverni. Ez azonban már olyan magas volt, hogy a világ összes gázexportőre, ha tudta, cseppfolyóssá alakította termékét, és ha talált speciális szállítóhajót, Európába küldte az árut szinte végtelen profit mellett. Ez aztán el is indította az áresést,

idén tavasszal már 30 euró alatt is járt az ár, igaz, csak akkori szállításra, nem télire.

Tavaly a magyar kormánynak is tennie kellett valamit ebben a helyzetben: a legstabilabb választóréteget nem akarták kockáztatni, így adódott, hogy az átlagfogyasztás alatt, ami a fogyasztók közel kétharmadát érinti, marad az irreálisan alacsony ár, fölötte viszont ennek több mint hétszerese lesz. A döntés pillanatában reális lehetett ez az ár, sőt, rövid ideig még ez sem feltétlenül fedezte a beszerzési költségeket, de azt ígérték, hogy félévenként felülvizsgálják az árat.

Elmaradt a kiigazítás

Az év elején a hollandiai tőzsdei ár, amit a magyar importár nagyjából két hónapos késéssel követ, olyan mélyre esett, hogy a 747 forintos köbméterenkénti árat már nem indokolta. Persze lehetett arra hivatkozni, hogy majd a fűtési szezon előtt döntés születik, de mégsem történt változás: ezt azzal magyarázták, hogy a rezsicsökkentett gáz és áram olyan terhet jelent a költségvetésnek, hogy erre szükség van annak ellensúlyozására.

Nézzük ezek után, mit is jelent a mostani ár. Egy megawattóra átlagosan 94 köbméternek felel meg, így a 33 eurós árat ennyivel kell elosztanunk: ez 0,35 euró, ami jelenleg 135 forint.

Ez az importár, amire nagy-, és kiskereskedői költségek, tárolás, szállítás és áfa rakódik, ez a lakossági áraknál nagyjából 220 forintos fogyasztói árat jelent,ami a 102 foritos átlagfogyasztás alatti ár több mint duplája, az átlagfogyasztás fölötti 747 forintos árnak viszont csak harminc százaléka, kevesebb, mint egyharmada.

Jövőre jöhetne az árharmadolás

Ha a piaci gázár tartósan ezen a szinten marad, vagyis a kéthónapos csúszással számított importár is erre a szintre ér,

a lakossági átlagfogyasztás feletti árát már harmadolni lehene, és ezzel már megfizethető ár alakulna ki,

így sok fogyasztó nem használna a gáz helyett sokkal szennyezőbb tüzelőanyagokat, mint a fa vagy a szén. Ebben a fűtési szezonban vélhetően már nem kerül sor változásra, utána viszont igencsak indokolt lenne, hisz most már stabilizálódik az ár, eltelik a második tél a válság óta, már nem kell jelentősebb áremelkedéstől tartani a továbbiakban.