Háború: Macron dermesztő kijelentést tett

Hírek2024. feb. 27.MTI, Növekedés.hu

Emmanuel Macron francia elnök szerint a nygati országoknak az eddigieknél több segtséget kellene adniuk Ukrajnának, már csak azért is, mert aggodalomra adhat okot Moszkva azon jelzése, hogy a következő években megtámadhat NATO tagországokat - írja a Guardian.

Macron erről egy párizsi konferencián beszélt főként európai vezetők előtt. A fórum célja, hogy felgyorsítsa az Ukrajna felé irányuló fegyverszállítmányokat és pénzügyi segítséget.

Macron kiemelte:

Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút, és Európa biztonsága a tét.

Mint mondta, az európai békét kell biztosítani mára és holnapra.A francia elnök szokatlanul világosan fogalmazott arról a veszélyről, miszerint Oroszország európai országokat támadhat meg a következő években.

A konferencián részt vett Olaf Scholz német kancellár, és David Cameron brit külügyminiszter, valamint Mark Rutte holland kormányfő, aki a következő NATO főtitkár lehet lapértesülések szerint.

Macron szerint Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halála is a moszkvai politika megmerevedését jelzi.Nincs tudomása a Kreml szóvivőjének arról, hogy megállapodás született volna a később börtönben meghalt Alekszej Navanij elítélt orosz ellenzéki politikus kicseréléséről - írja az MTI.

Erről Dmitrij Peszkov hétfőn a Financial Times (FT) című brit napilapnak beszélt. Nyilatkozatát széles körben ismertette az orosz média.

Peszkov arra reagált, hogy Navalnij volt munkatársai és több nyugati sajtóforrás közölte: tárgyalások folytak arról, hogy az orosz ellenzékit kicserélik Vagyim Kraszikovra, akit Berlinben egy egykori csecsen lázadó meggyilkolásáért ítéltek el.

Az FT meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben tárgyalások folytak Kraszikov kicseréléséről Navalnijra és két amerikai állampolgárra, a kémkedés vádjával letartóztatott Evan Gershkovichra és a kémkedés címén elítélt Paul Whelanra.Az orosz ellenzéki halála után azonban az FT forrása szerint a nyugati diplomaták érdeklődése alábbhagyott az efféle tárgyalások iránt.

Vagyim Kraszikov orosz állampolgárt 2021-ben Németországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Zelimhan Hangosvili grúz állampolgár meggyilkolása miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 decemberében olyan szeparatistaként jellemezte Hangosvilit, aki részt vett harci cselekményekben, és aki az egyik megszervezője volt a moszkvai metró elleni terrortámadásnak.

Putyin nemrégiben, a Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában azt mondta, hogy Evan Gershkovich cseréje lehetséges, ha ebbe az Egyesült Államok beleegyezik. Közölte, hogy a kérdésről a hírszerző szolgálatok tárgyalnak. Ekkor megemlítette, hogy Németországban "börtönben ül egy ember, aki hazafiasságból likvidált egy banditát az egyik európai fővárosban".

Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért - jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a Fekete-tengeri félsziget orosz megszállásának tizedik évfordulóján.

A mostani, Ukrajna elleni kegyetlen háborút az után robbantotta ki az orosz revansizmus, amikor látták, hogy a világ szemet hunyhat az ilyen bűnök felett

- jelentette ki videoüzenetében az ukrán elnök.

Oroszország március 18-án ünnepli az annektálás évfordulóját, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a Krím csatlakozására vonatkozó szerződéstervezetet.

Üzenetében Zelenszkij felszólította Ukrajna partnereit, "küzdjenek a nemzetközi jog maradéktalan helyreállításáért."

Véget tudunk vetni ennek a háborúnak az ukrán feltételek szerint. Vissza tudjuk fordítani a földünket és a népünket a megszállásból

 - mondta.

- Felelősségre tudjunk vonni Oroszországot azért, amit tett, de ehhez harcolnunk kell" - mondta buzdító üzenetében Ukrajna elnöke.