Kivonják a szén-dioxidot a levegőből - nem akárki talált rájuk

Elemzések2024. feb. 27.F. P.

Fejlesztik azokat a módszerekket, melyekkel az égetéssel a légkörbe kerülő szén-dioxidot meg lehet kötni és el lehet dugni a föld alá. Mintha most épp ezért nyúlt volna bele egy társaság részvényeibe Warren Buffett, a világ legsikeresebb befektetője.

A napokban néztük meg, hogy lett a világ legsikeresebb befektetője, hatodik leggazdagabb embere Warren Buffett, akinek most már cége, a Berkshire hathaway is a nyolcadik legnagyobb cilágon. Nem mellesleg ő látta meg a fantáziát a BYD kínai cégben, és vásárolt be részvényeiből 2008-ban, valamint ő indította meg a japán tőzsde szárnyalását, melynek alapja persze a cégek nyeresége volt, csak azt időben kellett észre venni.

Megvan a következő célpont

Mostanában túl sok új lehetőség nem adódott, fel is halmozódott 167 milliárd dollár a cégben, sőt, még el is adott 10 millió darab Apple részvényt a guru, amin szerény számítások szerint háromszoros hasznot könyvelhetett el. Igen ám, de van egy részvény, amit kitartóan vásárolt az elmúlt időszakban, és most már érzékelhető mennyiség gyűlt össze belőle, 15 milliárd dollár értékben.

Ez nem más, mint az Occidental Petroleum, és ezzel Buffett meg is valósítja, amit elhíresült szólásában hirdet:

féljünk, mikor mások kapzsiskodnak, és legyünk akkor kapzsik, amikor mások rettegnek 

Nos, az olajiparban az utóbbi évtizedben senki nem mert nagyban fogadni, mondván: mi lesz, ha az elektromos autók terjedése és főleg klímavédelmi okok miatt visszaszorul az olajfelhasználás. Buffett azonban azt mondja, hogy nem eszik olyan forrón a kását, vannak azért érdekességek az iparágban. Kétségtelen, hogy van másik olajcég is Buffett portfóliójában: a Chevron, amely így az ötödik legnagyobb befektetése, az Occidental Petroleum pedig a hatodik.

A gyanítható ok

Márpedig Buffett nem véletlenül vásárolja a papírt, ahogy mondja, nem szokott lottózni. Pontosan nem tárja fel az okokat, nem is lenne bölcs lépés, hisz elárulná azt, amit ő előbb lát meg, mint mások. gyanítani azonban lehet, hogy mi a vonzó a cégben: az Occidental komoly erőforrásokat fordít arra, hogy kivonja a szén-dioxidot a levegőből, amely többek között az olaj elégetésével kerül oda. 

Tavaly augusztusban a társaság a Yahoo Finance szerint bejelentette, hogy megvásárolja a Carbon Engineering céget, amely a szén-dioxid kivonás technológiájának fő fejlesztője. Emellett Texasban egy óriási szén-dioxid kivonó állomást épít, ami, ha működni fog, 100-szor annyit fog kivonni a klímakárosító égéstermékből, mint a mostani legnagyobb üzem.

A következő Apple?

A módszer az egyik fontos eljárás lehet abban a folyamatban, amely megcélozza a karbonsemlegességet, vagyis hogy ne nőjön tovább egy szinten túl a légkör szén-dioxid tartalma. Az, hogy ebben egy olajcég az élenjáró, hitelessé teszi a dolgot, és maga az Ocidental azt is nyilatkozta, hogy ha ki tudja vonni a légkörből az összes szén-dioxidot, amit az általa kitermelt olaj és gáz elégetése termel, akkor nyugodtan üzemeltetheti tovább az olaj-, és gázipart, amíg arra szükség van.

Buffett cége, a Berkshire 2022-ben felügyeleti engedélyt kapott, hogy akár a cég felét felvásárolja: most 28 százaléknál tart. Kíváncsian várhatja a befektetői világ, hogy a döntés ugyanolyan szép eredményt fog-e hozni, mint az Apple.