Háború: már orosz területen is zajlanak a harcok - meglepő fordulat a konfliktusban

Hírek2023. máj. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 453-dik napján:

- Behatolt egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport az oroszországi Belgorod megye Grajvoroni járásának területére - közölte hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján. Bejelentette, hogy emiatt bevezett a "terrorelhárítási műveleti állapotot".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Mint mondta, a helyi biztonsági erők elegendő eszközzel rendelkeznek a behatolók kiszorítására. Peszkov szerint az akció célja, hogy minimálisra csökkentse a Bahmut elvesztése okozta politikai hatást Ukrajna számára.

Az augusztus óta ostromlott város bevételéről vasárnap tett bejelentést az orosz védelmi tárca.

- Az amerikai finanszírozású Szabadság Rádió a híroldalán azt állította, hogy az oroszországi támadás végrehajtóiként az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet jelentkezett.

- Kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok hajtottak végre támadásokat hétfőn Oroszországnak az Ukrajnával határos belgorodi területén - jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán közszolgálati televízióban.

- Legalább nyolc ember megsebesült és több épület megrongálódott egy orosz légitámadásban Dnyipropetrovszk térségében.

- Mindenki azt kívánja, hogy az ukrajnai háború minél előbb véget érjen, az egyedüli, aki ezt nem akarja, az Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ukrajnánál senki sem akarja jobban a békét, ezért támogatnunk kell Volodimir Zelenszkij elnök igazságos békére vonatkozó formuláját - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

- Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot - közölte hétfőn az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat.

- Óriási a nyomás az ukrajnai fegyverszállítások, az újabb szankciók ügyében,

azonban a kormány ennek ellenére sem adja fel a a béke melletti elkötelezettségét és a nemzeti érdekeit - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban - közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióval.