Háború: megalázó helyzetbe kerültek az oroszok - kénytelenek a városukból menekíteni az embereket

Hírek2024. jan. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 683-dik napján:

- Oroszországban a határ menti Belgorod város több mint 100 lakosát evakuálták egy Ukrajnától távolabbi területre - közölték helyi tisztviselők. Belgorod alig több mint félórányi autóútra van az ukrán határtól, így létfontosságú állomás az orosz inváziós erők utánpótlási vonalaiban.

A várost az utóbbi időben kiterjedt ukrán ágyúzások és dróntámadások érték.

A helyiek többször arra panaszkodtak, hogy támadás esetén védtelenek az ukrán csapásokkal szemben.

- Az orosz S-300-as rakéták kétszer is eltalálták Harkiv városát - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója -, és csapásokat mértek a közeli Vovcsanszkban is, de eddig nem érkezett jelentés áldozatokról. Harkiv és Vovcsanszk közel fekszik az oroszországi Belgorod melletti határhoz.

- Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban az otthonok megmenekültek egy orosz rakétatámadástól vasárnap - közölte Ihor Terehov polgármester. "A rakéta lakóházak közelében landolt a város egyik kerületében. Az előzetes információk szerint nincs kár vagy áldozat".

- A japán külügyminiszter, Yoko Kamikawa, aki vasárnap a kijevi légiriadó miatt bunkerbe kényszerült,

37 millió dollárt ígért egy NATO alapnak, amely Ukrajnát katonai felszerelésekkel látja el.

- A brit védelmi minisztérium egy hírszerzési frissítésben közölte, hogy a Roszgvardiának, az orosz nemzeti gárdának meg kell erősítenie erőforrásait és személyzetét az ukrajnai háború miatt Oroszország belbiztonsági helyzetében bekövetkezett zavarok miatt.

- Öt gyermek volt a 11 ember között, akik meghaltak egy orosz rakétacsapásban, amely a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában és környékén csapódott be - közölte a Donyecki terület ukrán ellenőrzésű részének kormányzója.

A Reuters szerint Vadym Filashkin az ukrán televíziónak elmondta, hogy az orosz erők délután 3 óra körül "tömeges ágyúzásba" kezdtek Pokrovszkban.

- Svédország külpolitikájának elsődleges feladata az elkövetkező években Ukrajna támogatása lesz - mondta Tobias Billstrom svéd külügyminiszter egy védelmi konferencián.

- Az ukrán légierő közölte, hogy az ország déli és keleti részét célzó 28 orosz drónból 21-et lelőtt. Oroszország három cirkálórakétát is kilőtt - tette hozzá a légierő, további részletek közlése nélkül.