Íme, a világgazdaság új motorja

Elemzések2024. jan. 8.F. P.

Éveken át Kínát nevezték a világgazdaság motorjának, mondván, az emberiség hatodát tömörítő ország gyors gazdasági növekedése elég hajtóerő. A kínai gazdasági csodának vége, de megvan az új jelentkező, immár három remek éves eredménnyel, amit sok hasonló követhet.

Kínát az elmúlt évtizedben nevezték a világgazdaság motorjának, akkor, amikor már épp kezdett mérséklődni a gazdasági növekedés. Az korábbi évtizedek éves kétszámjegyű növekedése nem volt folytatható, pláne, hogy Kína még a világ gyára is lett egy másik népszerű kifejezés szerint. Ezt mindenki érzékelhette: rendkívül sokféle termék lett kínai gyártású még az itthon megvásárolhatók között is. Ha szinte minden ott készítenek, amit lehet, hová lehet még bővülni?

A kifejezés háttere

A világggazdaság motorja kifejezést egyrészt abban az értelemben lehetett használni, hogy ha az emberiség ötödét-hatodát kitevő ország évi 6-7 százalékos, vagy még magasabb gazdasági növekedést produkál, az már

akkor is elég a világgazdaság szintjén, ha egyébként csak szerény hoz össze a Kínán kívüli világgazdaság egésze.

Emellett sokan úgy gondolták, hogy Kínában ahogy nő a vásárlóerő, nőni fog az import is, és a fél világ remek piacot talál ott termékeinek.

Váltás

Ez utóbbi azonban csak részben valósult meg: míg a francia divatmárkák remek eladásaiban a kínai piac is jelentős szerepet kap, például az ott is gyártó és korábban hatalmas reményeket tápláló Tesla és Apple helyi gyártókat kapott ellenfélnek, akik az árversenyben verhetetlenek. Emellett az elektromos autók Kínában tapasztalható elképesztő térhódítása miatt hirtelen a belsőégésűek neves gyártói, a német és japán márkák is piacot veszítenek.

Ez persze már inkább az utóbbi évek fejleménye azzal együtt, hogy a gazdasági növekedés lelassult, az ingatlanlufi kipukkadt, emellett a járványkezelés és a nagyra nőtt cégek állami vegzálása elijesztett sok külföldi gyártót. Ők gyorsan meg is találták a hatalmas szomszédot, Indiát, ahol a beindult hatalmas fejlődés elérkezett arra a szintre, ahol már megfelelőnek tartják a gyártók a környezetet.

Amellett, hogy az ország sokkal alacsonyabb bérű, hisz az egy főre jutó GDP a kínai szint ötöde, van egy óriási előny még: nem valószínű, hogy a Kínában tapasztalt vegzáláshoz hasonló történjen, hisz India demokrácia.  A beindult folyamatokat jól mutatja, hogy a világ legnagyobb cége, az Apple eddig szinte teljes gyártását Kínában végezte, most nagy ütemben telepíti azt át Indiába.

Míg máshol válság volt, töretlenül növekedtek

Az immár a világ legnépesebb országává vált India most leginkább azzal váltja ki a csodálatot, hogy

míg a világ nagy része két óriási válságon esett átt az elmúlt 3-4 évben, Indiában ennek nyoma sem volt: az utolsó három évben évi 7 százalék fölött alakult a gazdasági növekedés.

Az országban a pénzügyi év márciustól márciusig tart, így ennek megfelelően adják meg az adatot. A CNBC szerint 2021/22-es melynek nagy része a 2021-es naptári évre esett, 8,7 százalékos növekedést hozott, a 2022-23-as 7,2 százalékot, a most márciusban véget érő 2023-24-es pedig India statisztikai hivatala szerint várhatóan 7,3 százalékot.

Ezzel a főbb gazdaságok közül messze a legnagyobb növekedést mutatta, sőt, az egész világon is csak a nemrég megtalált olajból gazdagodó Guyana és a polgárháborús összeomlásból ugyancsak az olaj által kikecmergő Líbia, valamint néhány apró óceániai szigetország tudta meghaladni.

Az első helyen marad

Az S&P Global Ratings szerint a következő 3 évben is

az indiai növekedés lesz a legmagasabb az érdemibb méretű gazdaságok között,

és a teljes indiai GDP 2030-ra lehet a harmadik legnagyobb a világon, megelőzve Japánt és Németországot. A világgazdasági növekedési húzószerep így egy időre biztosított, az ország lakosságát tekintve épp csak elhagyta Kínát, a jelenleg 8 milliárdos emberiség nagyjából 18 százalékát képviseli. Így ha 10 éve Kína volt a világgazdaság motorja, most ár egyértelműen Indiát tekinthetjük annak.