Az oroszok védtelenek az ukrán támadásokkal szemben – a határnál nagy a baj

Hírek2024. jan. 4.D.J.

Amikor az ukrán bombázás pár napja megindult az oroszországi Belgorodban az emberek nem tudtak elvonulni az óvóhelyekre.

Az oroszországi Belgorod lakói már korábban is ki voltak téve a határon átnyúló ukrán támadásoknak, de orosz földön a múlt szombati csapás volt a leghalálosabb a háború kezdete óta.

Huszonöten meghaltak és több mint százan megsérültek a legnagyobb, Ukrajnához közeli orosz városban - számolt be róla a BBC.

Az ukrán rakétacsapások egy nappal azután következtek be, hogy Oroszország a háború eddigi legnagyobb légi bombázását indította el, több mint 40 halottat követelve.

Volodimir Zelenszkij elnök a héten azt mondta, hogy Oroszország mindössze öt nap alatt 500 rakétát és drónt indított Ukrajna ellen.

Vlagyimir Putyin elnök fogadkozott, hogy Ukrajna válaszlépése, amellyel Belgorodot vette célba, nem marad büntetlenül. A város lakói azonban azzal vádolják a hatóságokat, hogy nem tesznek eleget az emberek biztonságáért.

A légiriadó csak fél órával a szombati támadás után volt hallható - állítják a helyiek.

Azt mondták nekik, hogy vonuljanak fedezékbe, de néhányan azt tapasztalták, hogy a lakóházak pincéi zárva vannak.

"Egyes pincék ajtaján egy papírlap van, amelyen a kulcsos személy mobilszáma szerepel" - mondta egy lakó a BBC-nek. "A legrosszabb forgatókönyv az, amikor a kulcs a kezelőtársaságnál van, és mivel téli szünet van, senki sincs a munkahelyén."

Belgorodban, a határtól mindössze félórányira fekvő 340 ezer fő lakosú orosz városban egy Angela nevű nő a közösségi médiában panaszkodott, hogy az illetékes minisztérium regionális osztálya semmit sem tud az óvóhelyekről.

A BBC azt írja: egy férfi ugyanerre a problémára panaszkodott az ukrán határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Sztarij Oszkol városában: "A [helyi] adminisztráció nem tesz lépéseket, és csak a szokásos választ adja. Ha ágyúzás történik, nem tudjuk, hová bújjunk".

Egy másik helyi nő szerint Belgorod óvóhelyeivel szinte a háború kezdete óta problémák vannak.

"Nagyon dühös vagyok, mindenki erről beszélt, de az óvóhelyek problémája csak most került napvilágra, amikor már vannak áldozataink" - mondta a BBC-nek a nő, aki inkább névtelenségben akart maradni.

"Másfél évvel ezelőtt, amikor egy többemeletes lakótömböt ért találat, mindenki pincéket keresett, hogy elbújjon, de mind zárva volt. Nálunk nincsenek bombabunkerek - vagyis léteznek, de senki sem tudja a címüket" - mondta.