Háború: menekülniük kell az ukránoknak - nem bírnak az oroszokkal keleten

Hírek2024. okt. 16.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 965-dik napján:

- Az ukrán hatóságok elrendelték az északkeleti Harkiv régióban található Kupjanszk városának evakuálását, mivel az orosz erők egyre közelebb nyomulnak, és a hatóságok nehézségekbe ütköznek a szolgáltatások biztosításában. Kupjanszk a 2022. februári inváziót követő hetekben az orosz erők kezére került, de az ukrán csapatok még abban az évben visszafoglalták. Oleh Syniehubov, a harkivi régió kormányzója elmondta: „A várost kettészelő Oszkil folyó keleti partján a folyamatos ágyúzás miatt már nem tudjuk garantálni az áram-, hő- és vízellátás helyreállítását.”

A parancs a délebbre fekvő Borova városára is vonatkozott, Izium városának közelében.

- Volodimir Zelenszkijt meghívták, hogy csütörtökön az uniós vezetők találkozóján ismertesse az Oroszország legyőzésére irányuló „győzelmi tervét”.

- Az Egyesült Államokat „aggasztják” azok a jelentések, amelyek szerint észak-koreai katonák harcolnak Oroszország oldalán Ukrajnában - közölte kedden Sean Savett, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

- Oroszország kedden késő este dróntámadást indított Kijev ellen - árulták el vezető tisztségviselők. „Maradjanak az óvóhelyeken” - mondta Vitalij Klitschko, az ukrán főváros polgármestere. Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy a légvédelem részt vesz a támadás visszaverésében.

- Kedden szabadon engedték Alekszej Moszkaljovot, azt az orosz férfit, akit két évre börtönbe zártak, mert lánya háborúellenes képet rajzolt. Moszkaljovot emberi jogi aktivisták és lánya, Mása üdvözölte, aki 12 éves volt, amikor lerajzolta azt a képet, amelyen orosz rakéták záporoznak egy ukrán anyára és gyermekére,

mire iskolájának igazgatója kihívta a rendőrséget.

Moszkaljov elmondta az OVD-Info orosz emberi jogi társaságnak, hogy egy szűk, patkányoktól hemzsegő cellába zárták. „Minden nap 16 órát voltunk talpon, mert az ágyak a falhoz voltak rögzítve, a fémpad pedig olyan hideg volt, hogy nem lehetett ráülni”.

- A spanyol hatóságok közölték, hogy letartóztattak négy embert Katalóniában, akiket szankciókat sértő kereskedelmi hálózat működtetésével gyanúsítanak, miután 13 tonna Oroszországba tartó vegyi anyagot tartóztattak fel. A rendőrség és a vámhatóságok a barcelonai kikötőben lefoglalták a vegyi anyagokat - közölte a spanyol nemzeti rendőrség. A hatóságok az első megállapítások szerint

egy „orosz származású állampolgárok” által irányított céget fedeztek fel a rendszer mögött.

- Az ukránok négyötöde támogatta az Oroszországhoz kötődő vallási csoportok betiltásáról szóló törvényt egy kedden közzétett felmérés szerint. Az ukrán ortodox egyház, amely a megkérdezettek 6 százalékát tekintette hívének, évek óta azzal a váddal szembesül, hogy Moszkva ukrajnai befolyásának és hírszerző szolgálatainak eszköze.

- Oroszország csökkenti konzuli személyzetét Norvégiában Oslo kérésére - közölte az orosz nagykövetség. Az orosz külképviselet közölte, hogy a konzuli részlegen csak két diplomata marad.

- Oroszország olimpiai főnöke, Sztanyiszlav Pozdnyakov az orosz sport előtt álló „geopolitikai kihívásokra” hivatkozva közölte, hogy lemond, hogy utódját megválasszák.