Háború: Moszkba bekeményített - óriási csapássorozatot mértek Ukrajnára

Hírek2024. jan. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 699-dik napján:

- Legalább 18 ember meghalt és több mint 130-an megsebesültek az Ukrajnára kedden mért nagy erejű orosz légicsapásokban - közölte Volodimir Zelenszkij. A légitámadások főleg a két legnagyobb várost vették célba: a fővárost, Kijevet és a keleti Harkivot.

Az ukrán elnök szerint több mint 200 helyszínt, köztük 139 lakóházat ért csapás.

- Az orosz hadsereg rakéta- és dróntámadásokat hajt végre, hogy megpróbálja megtalálni Ukrajna védelmi rendszerének gyenge pontjait, miközben az amerikai segélycsomag elfogadása akadozik - mondta Celeste Wallander, a Pentagon védelmi miniszterhelyettese.

- A nyugati szövetségesek nem szállítanak elegendő lőszert és légvédelmi rakétát Ukrajnának - jelentette ki Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A Kijev és Harkiv elleni keddi orosz támadások "világosan mutatják, hogy több légvédelmi rendszerre, valamint több föld-levegő rakétára van szükség". Ami a szárazföldi háborút illeti, "a tüzérségi lőszerek elégtelen mennyisége kezdettől fogva probléma" - mondta.

Kuleba elárulta, hogy továbbra is tárgyalásokat folytat a német kormánnyal a Taurus cirkálórakéták átvételéről, még azután is, hogy a német parlament alsóháza egy héttel ezelőtt a rakéták leszállítása ellen szavazott. "Soha nem adjuk fel" - mondta Kuleba.

- Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az Ukrajna elleni légitámadás fegyvereket, rakétákat és lőszereket gyártó vállalatokat célzott, és sikeres volt.

- Lengyelország és a balti államok az orosz alumínium és cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalának betiltását követelték az Európai Unió 13. szankciócsomagjának tárgyalásánál - közölte egy lengyel tisztviselő.

- Moszkva visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint ukrán gyermekeket toloncoltak volna erőszakkal Oroszországba.

Ukrajna szerint 2022 februárja, a háború kitörése óta 20 ezer gyermeket vittek el kényszerrel.

- Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség orosz nyelvű videót tett közzé, hogy megpróbálja meggyőzni az orosz hírszerzés munkatársait, hogy váltsanak oldalt és dolgozzanak kettős ügynökként Washingtonnak.

- A NATO 1,1 milliárd eurós megállapodást írt alá 220 ezer darab 155 mm-es tüzérségi lövedék vásárlásáról Ukrajna számára. A lövedékek várhatóan csak két-három év múlva érkeznek meg az országba.