Szakértő: Brutális támadások várhatnak az ukrán nagyvárosokra

Interjú2024. jan. 15.D.J.

Komoly esély van rá, hogy nagyobb orosz támadások fognak megindulni azután, hogy a mostani fagyos időszak véget ér és későtavaszra felszárad a sár - mondta el a növekedés.hu-nak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Hogy jellemezné az ukrán háború jelenlegi állását?

Gyakorlatilag 2022 novembere óta állóháború folyik a keleti szomszédunkban. Vagyis azóta, hogy a Dnyipro folyó nyugati partjánál állomásozó orosz erőket bő egy éve kiszorították az ukránok és felszabadították Herszon környékét, egyik fél se tudott nagyobb területeket elfoglalni.

Mind a két fél mélyen tagolt, jól kiépített védelmi vonalakat hozott létre, melyeket hatalmas aknamezőkkel erősítettek meg.

Ezek a védelmi állások úgy az orosz, mind az ukrán oldalon lényegében megakasztották a másik fél támadásait.

Bár az amerikai elnök a korábbi támogatásokon felül további 60 milliárd dollárral segítené Kijevet, ez a kezdeményezés elakadt a Kongresszusnál. Milyen következményei lesznek, ha az ukránok nem kapják meg a nekik szánt pénzügyi csomagot?

Ha nem jutnak hozzá az említett 60 milliárd dollárhoz, akkor valószínűleg nem lesz elegendő lőszerük, rakétájuk ahhoz, hogy egy nagyobb támadásba bele tudjanak vágni.

Moszkvának ilyen problémái nincsenek. Nemrég megállapodást kötöttek Észak-Koreával.

Ennek keretében egyes források szerint 10-20 millió tűzérségi lőszerhez juthattak hozzá, sőt akár ballisztikus rakétákat is kaphattak Phenjantól. Bár fontos leszögezni, hogy ezek egyelőre nem megerősített információk. Viszont nem ez lenne az első eset, hogy Oroszország külföldről vásárol hadi eszközöket.

Hisz Irántól is vettek pilóta nélkül repülő eszközöket, úgynevezett kamikáze drónokat.

Mi várható a háborúban az idén?

Komoly esély van rá, hogy nagyobb orosz támadások fognak megindulni azután, hogy a mostani fagyos időszak véget ér és későtavaszra felszárad a sár.

Ami Ukrajnát illeti: bár az amerikai támogatás lényegében elapadt, az európai országok továbbra is igyekeznek segíteni Kijevnek.

Ráadásul nem csak az öreg kontinensen vannak Ukrajnának támogatói, meg kell említeni, hogy direkt, vagy indirekt módon Japán, vagy Dél-Korea is segíti észak-keleti szomszédunk honvédő háborúját.

Ukrajnának minden bizonnyal lesz annyi embere és lőszere, hogy hatékonyan tudjon védekezni az orosz támadásokkal szemben.

Viszont a légvédelmük láthatóan egyre gyengébb. A megsemmisített orosz robotrepülőgépek és rakéták aránya az utóbbi időben látványosan csökkent. A légvédelmi rakétakészleteik ugyanis kezdenek kiapadni.

Ha az Egyesült Államok ezen a téren nem segíti ki Ukrajnát, akkor az oroszok egyre sikeresebben lőhetik majd az ukrán nagyvárosokat.

Egy olyan Patriot rakéta, amely akár a hiperszonikus Kinzsalokat is hatástalanítani tudja darabáron 3-4 millió dollárt kóstál. De még az olcsóbb légvédelmi rakéták ára is elérheti a 100-250 ezer dollárt. Magyarán ezek az eszközök irgalmatlanul költségesek.

Hozhat egy komolyabb fordulópontot a háborúban, ha az idei elnökválasztáson republikánus győzelem lesz Amerikában?

Nehéz megmondani. Trump szavainak túl nagy súlyt nem érdemes adni. Már az elnöksége alatt is többször előfordult, hogy egyik nap mondott valamit, majd nem sokkal később lenyilatkozta az ellenkezőjét.

A mostani nyilatkozatai már az elnökválasztási kampányának részei, hogy esetleges újraválasztása után mit fog tenni, azt még nehéz megjósolni.

A washingtoni adminisztráció és vele az amerikai nemzeti érdek ellenben nem fog igazán megváltozni. Ha megnézzük, hogy mit tartalmazott a nemzeti biztonsági stratégia Trump alatt és mi áll most a Biden kormányzat stratégiájában akkor látható, hogy a célok érdemben nem változtak.

Sőt az Egyesült Államok Ukrajna támogatásában épp Trump elnöksége alatt lépett egy új szintre. Az első nagyobb tételét azoknak a Javelin rakétáknak, amelyek azóta százával semmisíthették meg az orosz harci eszközöket, Trump-elnöksége alatt szállították Ukrajnának, még jóval a 2022-es háború előtt.

Ha a republikánusok győznek lehet, hogy csökkenni fog egy kicsit a támogatás mértéke, de úgy gondolom, hogy az amerikai nemzeti érdek nem fog megváltozni.

Ez pedig az, hogy Oroszország ne tudjon terjeszkedni és ne mutasson rossz példát az agresszor államoknak. Ne az derüljön ki, hogy fegyveres erővel el lehet foglalni egy szomszédos ország területét.

Mennyire kell komolyan venni, amikor Oroszország békéről beszél?

Bárki bármit mond Moszkvának nem érdeke a béke. Hisz Oroszországnak az egyik fő célkitűzése, bizonyos ukrán területek elszakítása mellett épp az, hogy Ukrajna se a NATO-nak, se az EU-nak ne lehessen a tagja.

Ehhez pedig elég az is, ha egy alacsony intenzitású konfliktusban tartják Ukrajnát. Amíg ugyanis háborúban áll, addig nem fog megtörténni se a NATO-hoz se az EU-hoz való csatlakozásuk.