Háború: nagy lendületben az ukrán ellentámadás - teljesen kiszoríthatják innen az oroszokat

Hírek2022. nov. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 272-dik napján:

- A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében már csak három települést kell az ukrán erőknek az orosz megszállás alól felszabadítaniuk ahhoz, hogy a megye egészét visszavegye Ukrajna - közölte kedden Vitalij Kim, a régió kormányzója.

- Mivel Oroszország folyamatosan támadja Ukrajna energia-infrastruktúráját ezért több ezer olyan központot hoznak létre az országban, amely éjjel-nappal áramot, meleget, vizet, internet-szolgáltatást és mobil-kapcsolatot biztosít a rászorulóknak.

- Az ukránoknak valószínűleg legalább március végéig folyamatos áramszünetekkel kell majd együtt élniük– mondta egy nagy energiaszolgáltató vezetője.

- Kijev bekérette a magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország–Görögország futballmeccsen egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban jelent meg.

- A Krím-félszigeten kedden az orosz légvédelem visszavert két dróntámadást, amelyek közül egy a Szevasztopol melletti erőművet célozta – közölte a régió kormányzója.

- A közel-keleti térséggel való együttműködés különösen fontos az ukrajnai háború miatt is, e régió megszenvedte a háború következményeit, különösen az élelmiszerellátás szempontjából - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos.

- Valótlannak nevezte Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt a sajtóértesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a G20-csoport csúcstalálkozója előtt eljuttattak egy tervezetet az Ukrajnával megkötendő békeszerződésről.

- Egy magát Emmanuel Macron francia elnöknek kiadó ember hívta fel telefonon Andrzej Duda lengyel elnököt, aki egy ideig jóhiszeműen elbeszélgetett vele.

Az illetékes szolgálatok vizsgálják az ügyet - közölte kedden a varsói államfői hivatal.

- Az orosz Wagner zsoldoshadsereg katonái és csecsen fegyveres egységek érkeztek a Donyeck megyei, orosz megszállás alatt álló stratégiai jelentőségű Debalceve városába - közölte kedd esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kedden a rendőrséggel és a nemzeti gárdával közösen kémelhárítási műveletet hajtott végre az orosz ortodox egyházhoz hű ukrán ortodox egyházi "szárnyhoz" tartozó kijevi Pecserszki Lavra kolostor és templomkomplexumban.

- A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak. "A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel" - írja a közlemény.

Amennyiben ebben nem történik változás, "hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség" - közölte a Gazprom.