Háború: óriási orosz területek kerültek ukrán kézre

Hírek2024. aug. 15.D.J.

Ez történt az ukrán háború 903-dik napján:

- Az ukrán dróncsapások hulláma az orosz Voronyezsi, Kurszki, Szavszlejka és Boriszoglebszk légibázisokat vette célba, ahonnan a harci gépek felszállnak, hogy siklóbombákat dobjanak le Ukrajnára. Kijev szerdán azt is állította, hogy lelőtt egy orosz Szu-34-es repülőgépet Kurszk térségében, ahol 100 orosz foglyot is elfogtak.

- Ukrajna legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij azt mondta, hogy az orosz Szudzsa városa, amely az Ukrajnán keresztül Európába áramló orosz földgáz átrakodási csomópontja, teljes mértékben ukrán ellenőrzés alatt áll, és a gáz továbbra is áramlik. „Ukrajnának azonban nem áll szándékában más földjére igényt tartani” - közölte az ukrán külügyminisztérium.

Az orosz rubel szerdán tovább esett a dollárral szemben, az ukrán betörés kezdete óta több mint 8%-os veszteséget szenvedett el.

- Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, hogy a kurszki művelet egy ütközőzónát hoz létre, „hogy megvédje határ menti közösségeinket a mindennapos ellenséges támadásoktól”. Kurszk megszállása mellett az oroszországi Belgorod régióban is rendkívüli állapotot hirdettek az ukrán támadások miatt.

- Az ukrán vezetés hosszú távú tervei Oroszországban a kurszki behatolással kapcsolatban nem világosak, de minél tovább tart, annál nehezebb lesz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kimagyaráznia - írja a Guardian közép- és kelet-európai tudósítója.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy találkozott vezető tisztviselőkkel, hogy megvitassák a humanitárius helyzetet és „szükség esetén” katonai parancsnoki hivatal felállítását a megszállt területen, amely Kijev szerint Oroszországban meghaladja az 1000 négyzetkilométert.

- Dmytro Lubinets ukrán ombudsman közölte, hogy tárgyalt orosz kollégájával a Kurszk térségében ejtett orosz foglyokról.

„Úgy látom, hogy ez a helyzet legalábbis kikényszerítette a kezdeményezést az orosz fél részéről” - mondta az országos televíziónak.

- A háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ukrajnai Donyeck régióban folynak, és Zelenszkij elmondta, hogy az ottani erők az eredetileg tervezettnél több fegyvert kapnak a következő nyugati támogatási csomagból.

- Orosz drónok támadtak meg egy egészségügyi zászlóalj járművét Ukrajna északkeleti részén, Harkiv régióban, megölve egy orvost - közölték a regionális hatóságok.

- Orosz ballisztikus rakéta csapódott be szerda este egy kikötői infrastruktúrába Ukrajna déli részén fekvő Odessza városában, megsebesítve egy kikötői alkalmazottat és egy gabonaszállító jármű vezetőjét - közölték ukrán tisztviselők. Oroszország kilépett az ENSZ által közvetített megállapodásból, amely garantálta az ukrán gabona biztonságos exportját.

Ukrajna azóta saját tengeri folyosót hozott létre.

- Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja szerdán telefonbeszélgetést folytatott Ferenc pápa ukrajnai békeküldöttjével, hogy megvitassák az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetét - közölte a kínai külügyminisztérium.