Háború: óriási vérengzést tartottak az ukránok - már az orosz területek megtámadásáról beszélnek

Hírek2023. feb. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 349-dik napján:

- Az ukrán hadsereg kedden azt állította, hogy az elmúlt 24 óra volt az oroszoknak a háború leghalálosabb napja. Az egyik napról a másikra 1030-al nőtt meg a halottaik száma.

- Ukrajna idővel kap amerikai gyártású F-16-os repülőgépeket, és már most rendelkezik az ország olyan fegyverekkel, amelyek képesek csapást mérni oroszországi területre - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

- Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője januárban "egyre mélyebb" támadásokat jósolt Oroszországban, anélkül, hogy elismerte volna Ukrajna felelősségét. Budanov akkor azt mondta az ABC Newsnak, "nagy örömmel látja" az Oroszországon belüli csapásokat, de a háború végéig nem tud választ adni arra, hogy Ukrajnának köze van-e ezekhez.

- A német védelmi minisztérium közölte, hogy a Leopard 2A6-os harckocsik március végén állnak majd Ukrajna rendelkezésére.

- Az ukrán hírszerzés nem erősítette meg, hogy az orosz erők számos falut, köztük a Donyeck megyei Bahmut közelében lévő településeket foglaltak volna el, mint ahogy azt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden bejelentette.

- Lengyelország és Magyarország között egyfelől véleménykülönbségek állnak fenn az Ukrajna és Oroszország iránti politikában, másfelől viszont "olyan államok szövetségét építjük,

amelyeknek még hatékonyabban, még jobban kell védeniük szuverenitásukat" az Európai Unióban megjelenő ellentétes irányú törekvésekkel szemben – fogalmazott Marek Kuchcinski, a lengyel miniszterelnöki hivatal miniszteri szintű vezetője.

- Jegyzékben követelte a moszkvai amerikai nagykövetségtől az orosz külügyminisztérium, hogy ne avatkozzon be Oroszország belügyeibe - közölte a RIA Novosztyi állami hírügynökség kedden a moszkvai diplomáciai hivatal vezetéséhez közelálló forrásra hivatkozva.

Az informátor szerint a Lynne Tracy új amerikai nagykövetnek átadott jegyzék rámutatott, hogy az amerikai diplomáciai képviselet többszöri figyelmeztetés ellenére folytatja rosszindulatú tevékenységét az információs térben,

nem helyénvaló kijelentéseket enged meg magának Oroszország vezetéséről, és hamis híreket terjeszt az orosz fegyveres erőkről.

- Oroszország nagy valószínűséggel már január eleje óta próbálkozik a jelentősebb támadó hadműveletek újraindításával Ukrajnában, és a műveleti cél szinte bizonyosan a Donyeck megye még ukrán ellenőrzés alatt álló térségeinek elfoglalása - áll a brit katonai hírszerzés kedden ismertetett helyzetértékelésében.

- Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen - mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.