Az indiai milliárdos egy vesztésre játszó cégnek köszönheti a vesztét

Hírek2023. feb. 7.Növekedés.hu

Az egykoron leggazdagabb indiai üzletember már lassan tényleg letaszítja Muskot a legnagyobb vesztesek trónjáról. Adani felfoghatatlan károkat okoz a saját pénztárcáján túl országának is – már az indiai jegybank is kénytelen volt beavatkozni - írja a VG.hu

Az Adani csoport több mint százmilliárd dollárt vesztett egyetlen hét leforgása alatt - írja a VG.hu

Ezzel nem csak Adani személyes vagyona csappant meg szinte felfoghatatlan mértékben, de a vádak bizonyításának következményei a teljes indiai piacot és vele az egyik legnagyobb fejlődő gazdaságot is porig égethetik. 

Az Adani-botrányt a már említett Hindenburg csoport robbantotta ki, amelynek fő tevékenysége a short eladás. A vállalat túlértékelt cégek felkutatásával foglalkozik, amelyeknek a részvényeit nagy mennyiségben shortolja (határidőre eladja), hatalmas profitot generálva ezzel – feltéve, hogy jól választ célpontot. Az Adani vállalatcsoport esetében short pozícióik nyilvánosságra hozatala mellett közzétettek egy 106 oldalas tanulmányt is, amelyben a csoport névadóját, Gautam Adanit a világtörténelem legnagyobb csalójának kiáltották ki. A piac pedig pontosan úgy reagált, ahogy a Hindenburg várta – bár ekkora bukóra valószínűleg ők maguk sem számítottak. 

Az Adani csoport botránya akkora hullámokat vetett, hogy az indiai központi bank, tartva egy a kínai Evergrande csoport majdhogynem teljes gazdaságot bedöntő égéséhez hasonló problémától, bekérte Adani összes érdekeltségének teljes hitelezői dokumentációját: tudni akarják, ki és mennyi pénzt adott kölcsön a szentből pillanatok alatt szélhámossá lezüllő mágnásnak.