Háború: orosz előrenyomulás keleten - fontos várost keríthetnek be

Hírek2023. okt. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 594-dik napján:

- Az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre a Donyecktől északra fekvő Avgyijivkában, az ukrán erők több mint száz halottat és sebesültet veszítettek - közölte Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

A kelet-ukrajnai város szimbolikus és stratégiai jelentőségű Kijev számára,

mivel a Moszkva által ellenőrzött Donyeck várostól északra fekszik, amelyet 2014-ben foglaltak el a szakadár erők.

- Az orosz védelmi minisztérium keddi hadijelentése szerint az orosz hadsereg négy fontszakaszon tíz támadást vert vissza, melyek során mintegy 580 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

- Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről kiadott közleményében a Kreml sajtószolgálata.

- A Finnországot és Észtországot összekötő tenger alatti gázvezeték és kommunikációs kábel jelentős kára "nem lehetett véletlen", és úgy tűnik, hogy "szándékos ... külső cselekmény" eredménye - közölték a finn hatóságok. A helyi média meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy orosz szabotázsra gyanakodnak.

- Zelenszkij aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a nemzetközi közösség elfordul az ukrajnai háborútól a Hamász-támadások után Izraelt ért "tragédia" miatt.

- Németország további 1 milliárd euró katonai segélyt jelentett be Ukrajnának, hogy a tél előtt felgyorsítsa a fegyverszállításokat.

- Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint Volodimir Zelenszkij megígérte neki, hogy Ukrajna nem fogja megtámadni Európa legnagyobb atomerőművét az Oroszország elleni ellentámadás részeként. A The Guardian című lapnak adott interjújában a nukleáris felügyelet vezetője azt mondta, hogy leginkább amiatt aggódik, hogy a zaporizzsjai atomerőmű a két fél közötti harcokba keveredik.

- Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot kedden bukaresti látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal. A négyszemközti találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának és a román népnek az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget.

Mint fogalmazott, Románia "történelme legnehezebb időszakában választotta Ukrajnát", és köszönetet mondott a román népnek a szolidaritásért.

- Oroszország valószínűleg nem indít további mozgósítási akciót a jövő évi elnökválasztás előtt - közölte a brit védelmi minisztérium.