Összejött a megállapodás az EU-val, de még sok forrás be van fagyasztva

Hírek2022. dec. 13.Sz.A.

Sikerült egyezséget elérni a globális minimumadónál és az Ukrajnának szánt 18 milliárd euró közös kölcsön ügyében - jelentette be a EU cseh elnöksége tegnap késő éjjel az uniós nagykövetek ülése után. Az alku alapján kiszabadulna a Helyreállítási Alap Magyarországnak járó forrása, illetve 6,3 milliárd euróra (2600 milliárd forintra) csökkenne a hétéves költségvetésben befagyasztott forrás.

Sikerült áttörést elérni az uniós pénzek kiszabadítása ügyében tegnap az uniós nagykövetek értekezletén - jelentette be az EU cseh elnöksége Twitteren. 

A megállapodás lényege, hogy Magyarország beleegyezett az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelbe, valamint a globális minimadóról is létrejött egy kompromisszum.

Ennek alapján a 9 százalékos magyarországi társasági adót nem kellene 15 százalékra megemelni - ennyi lenne a globális minimuadó kulcsa -, mert beleszámítanák az adókulcsba a helyi iparűzési adót is, amely ebben a formában csak Magyarországon létezik.

Jelenleg az EU-ban Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adókulcs.

A kompromisszum alapján Magyarország hozzáférne az uniós Helyreállítási Alapban megállapított 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forráshoz. Emellett a hétéves pénzügyi keret három felzárkózási operatív programjában részlegesen felfüggesztett 7,5 milliárd euró összege 6,3 milliárd euróra (2600 milliárd forintra) csökken - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A magyar helyreállítási tervet az Európai Bizottség már elfogadta, sőt, kifejezetten jónak értékelte, ez alapján az Európai Tanácsnak kell végleges döntést hoznia a forrásokról. Ennek év végéig meg kell történnie, különben 70 százalékos forrásvesztés következhet be, a tegnapi ülésen elért áttörés alapján azonban erre nagy valószínűséggel nem kerül sor.

Az uniós pénzek teljes felszabadításához Magyarországnak összesen 17 feltételt kell teljesítenie, melyek nagy része a források felhasználásának átláthatóságát és az EU jogállamisági aggályait érinti.

A feltételeket két éven belül kell teljesíteni ahhoz, hogy ne következzen be forrásvesztés.

A hétéves (2021-2027-es) többéves pénzügyi keret (MFF) Magyarországnak járó forrása 22 milliárd euró.Az Európai Tanács honlapján megjelent indoklás szerint a Helyreállítási Alap forrásaihoz és a hétéves kerethez is csak akkor jut hozzá Magyarország, ha ezeket feltételeket teljesítette.

A források lehívásához kapcsolódó feltételek teljesítéséről átlagosan 55 százalékos kockázatot lát még mindig az Európai Tanács, ennek megfelelően csökkentették 6,3 milliárd euróra a blokkolt uniós forrást a hétéves költségvetésben.

A hétfő esti megállapodáshoz kötődő döntést holnap véglegesíthetik és fogadhatják el az EU tagállamai.

A hírre a forint kissé erősödött, ma reggel hétkor 414 forint 50 fillért kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter december elején úgy nyilatkozott, hogy az EU által kért feltételeket teljesíteni fogja az ország, így nem kerül sor forrásvesztésre.

Az Európai Bizottság szeptember 18-án fagyasztotta be a Magyarországnak járó uniós forrásokat a jogállamisággal és a felhasználás átláthatóságával kapcsolatos kockázatok miatt, előtte április 27-én küldte meg a magyar kormánynak a jogállamisággal kapcsolatos, úgynevezett kondicionalitási (feltételességi) kifogásait.

A Magyarországnak járó források egy részének befagyasztását az uniós költségvetés forrásainak védelmével indokolja a Tanács.

Kérdéses még, hogy a Helyreállítási Alapból elvileg lehívható kedvezményes hitelkeretből igényel-e forrást Magyarország, erről valószínűleg később születik döntés. A hitelkeretünk 9,8 milliárd euró.