Háború: Oroszország mégsem vesz részt a svájci béketárgyaláson, Zelenszkij Amerikában kér új fegyvereket

Hírek6 órájaNövekedés.hu

Ez történt a háború 942. napján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokba utazott, ez lesz a választások előtti utolsó tárgyalása amerikai vezetőkkel. Ismét sürgette Joe Biden elnököt, hogy engedélyezze a nagy hatótávolságú, amerikai fegyverek bevetését oroszországi területeken is. Az ukrán elnök „győzelmi tervét” is ismerteti, amellyel véleménye szerint le lehet ülni a béketárgyalásokra.Zelenszkij egy amerikai lőszergyártó vállalathoz is ellátogat Pennsyvania államban, és az ENSZ közgyűlésén is részt fog venni – számol be a Guardian.

Zelenszkij szerint a háború végét Kijev szövetségesein múlik: szállítanak-e elég fegyvert és lőszert, hogy meg lehessen fékezni az orosz haderő előrenyomulását Donyeck megyében.

Az ukrán elnök szerint az ukrán infrastruktúrát érő orosz támadások megakadályozása miatt lenne szükség a nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi bevetésére.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy a NATO elleni háborút jelentene, ha nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket vetnének be az ukránok orosz földön.

Az ukrán külügyminisztérium szerint Oroszország még a tél beállta előtt csapásokat tervez ukrán nukleáris létesítmények ellen, Moszkva a kijelentést nem kommentálta. Kijev megkérte az ENSZ atomenergia ügynökségét, hogy állandó figyelem alatt tartsák az ukrajnai nukleáris üzemeket.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy Moszkva nem szándékozik részt venni az őszre tervezett, Svájc által rendezendő béketárgyalásokon. Mindezt azzal indokolta, hogy a júniusi, svájci békefórumra nem hívták meg Oroszországot.Szombaton ukrán erők csapást mértek két orosz fegyver- és lőszerraktárra Dél-Oroszországban – ukrán források szerint. Az ukrán katonai vezetés közleménye arról számolt be, hogy kétezer tonna fegyvert sikerült megsemmisíteniük, többek között észak-koreai rakétákat is Tihoreck és Tver közelében.

A nyugat-oroszországi Tver megyében az ukrán csapás után a hatóságok lezárták az autópályát 100 kilométeres szakaszon

Az orosz haderő tegnap este ismét irányított bombákkal támadta Harkivot, egy lakóházat találtak el, ahol 12 ember megsérült. Orosz rakétatalálat érte Krivji Rih várost is az éjszaka során, egy 12 éves fiú, és két idősebb nő vesztette életét, hárman megsérültek, 20 lakóépületben pedig kár keletkezett.

Irán a vasárnapi katonai bemutatón egy új ballisztikus rakétát és egy modernizált harci drónt is bemutatott – számolt be az iráni állami média. Nyugati országok szerint Irán nem csak drónokkal, hanem ballisztikus rakétákkal is segítheti az orosz haderőt Ukrajnában, ezt azonban az oroszok cáfolják.