Háború: pokoli csapás rázta meg Oroszországot - a konfliktus kezdete óta ez volt az egyik legnagyobb

Hírek12 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 938-dik napján:

- Egy ukrán dróntámadás egy nagy orosz fegyverraktár ellen olyan robbanást okozott, amelyet a földrengést figyelő állomások is észleltek. A háború kezdete óta ez volt az egyik legnagyobb csapás Moszkva katonai arzenálja ellen.

Oroszbarát katonai bloggerek szerint Ukrajna Toropetsben hajtotta végre a támadást, egy történelmi városban, amely majdnem 500 kilométerre északra fekszik Ukrajnától.

A közösségi médiában közzétett videókon és képeken hatalmas lánggömb emelkedett a magasba az éjszakai égbolton.

- Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán kijelentette, hogy „valószínűleg” találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki a jövő héten az Egyesült Államokba utazik. Zelenszkij augusztusban azt mondta, hogy béketervet akar bemutatni Joe Biden amerikai elnöknek, Kamala Harris alelnöknek és Trumpnak.

- Még mindig bizonytalan, hogy a Biden-kormányzat megadja-e az engedélyt Ukrajnának arra, hogy nagy hatótávolságú rakétákat indítson mélyebben Oroszországba. Amerikai tisztviselők elmondták, hogy arra kérték Ukrajnát, hogy világosabban fogalmazza meg a harci céljait.

- Az Európai Uniónak gyorsan kell növelnie védelmi rendszerét, mivel Oroszország hat-nyolc éven belül készen állhat a konfrontációra - mondta a Reutersnek adott interjúban Andrius Kubilius, Litvánia korábbi miniszterelnöke.

- Putyin szerdán közölte, hogy a hét elején elrendelte az orosz hadsereg növelését 1,5 millió aktív katonára. Az elnök hétfőn írta alá azt a rendeletet, amely 180 ezer katonával növeli az aktív csapatok létszámát.

Ezzel az orosz hadsereg a világ második legnagyobbja lesz az aktív csapatok létszáma alapján.

- Oroszország ellentámadása az ukránok által birtokolt területek visszafoglalására a kurszki területen „megállt” - közölte az AFP-vel szerdán az ukrán katonai közigazgatás egyik szóvivője, miután Moszkva közölte, hogy megkezdődött a meglepetésszerű betörés visszaverése. Oroszország a hónap elején közölte, hogy több falut visszafoglalt Ukrajnától a térségben, ahol Kijev több mint egy hónappal ezelőtt indított offenzívája óta hatalmas területeket tart birtokában.

„Megpróbáltak a szárnyak felől támadni, de ott megállították őket” - mondta az AFP-nek Olekszij Dmytraszkivszkij szóvivő.

- A Nemzetközi Valutaalap (IMF) határozatlan időre elhalasztotta a héten Moszkvába utazó, az orosz gazdaságot az ukrajnai invázió óta először áttekintő misszióját, miután a lépést hevesen bírálta Kijev több európai szövetségese is.