Háború: pusztító orosz bombatámadás Harkivban

Hírek2024. aug. 31.Növekedés.hu

Ez történt a háború 920. napján:

– Orosz bombatámadás érte Harkiv városát pénteken. A támadás egy lakóépületet és egy játszóteret ért, hét ember meghalt, és legalább 77-en megsebesültek – közölték a helyi hatóságok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a halottak között van egy 14 éves lány is. A sérültek közül mintegy 20-nak súlyos az állapota.

Zelenszkij újból felszólította a nyugati szövetségeseit, hogy engedélyezzék Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel támadhassa az orosz katonai légitámaszpontokat.

– Oroszország szerint Ukrajna kazettás bombákkal lőtte Belgorod városát és annak elővárosait, aminek következtében legalább öt ember elhunyt és 37 civil megsebesült, köztük hat gyermek. A hírrel kapcsolatban megerősítés vagy kommentár nem érkezett Ukrajnától.

– Zelenszkij egy nappal azután menesztette az ukrán légierő parancsnokát, hogy kiderült, egy orosz légitámadás visszaverése közben lezuhant egy F-16-os vadászgép, és a pilóta életét vesztette.

Úgy döntöttem, hogy leváltom a légierő parancsnokát... örök hálával tartozom minden pilótánknak

– mondta Zelenszkij, aki azt is kiemelte, hogy „meg kell védeni” az országot védők életét.

– Az ukrán külügyminisztérium felszólította a mongol hatóságokat, hogy

a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján vegyék őrizetbe Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amikor szeptember elején Mongóliába látogat.

– Az orosz hadsereg közölte, hogy három települést elfoglaltak Kelet-Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium a Telegram-oldalán közzétett tájékoztatóban közölte, hogy erői Donyeck, Luhanszk és Harkiv térségében foglaltak el településeket.