Háború: pusztul az orosz légvédelem - az ukránok sorra lövik ki Moszkva hadi eszközeit

Hírek2024. júl. 1.D.J.

Ez történt az ukrán háború 858-dik napján:

- Ukrajna több orosz légvédelmi rendszert is kiiktatott - jelentették a kijevi hatóságok. Az SBU biztonsági szolgálat közölte, hogy számos orosz légvédelmi rendszert semmisített meg nem részletezett helyszíneken, köztük négy orosz fejlett Tor-M2 föld-levegő rakétarendszert, három Pantsir-S1 kerekes, rövid hatótávolságú rendszert

és egy Buk közepes hatótávolságú rendszert.

- Egy ember meghalt és kilenc másik, köztük egy csecsemő megsebesült egy postahivatalra mért orosz csapásban Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban - közölték a helyi hatóságok. "Egy ember, a posta alkalmazottja meghalt" - árulta el Oleg Szinegubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője a Telegramon. Harkiv városát az elmúlt hónapokban rendszeresen célba vették az orosz csapatok, de katonai elemzők szerint a gyakoriság csökkent, amióta az Egyesült Államok engedélyezte, hogy az ukrán hadsereg használja a fegyvereit a közeli orosz területeken.

- Kijev egyik külvárosában a helyi katonai közigazgatás szerint egy orosz rakéta lezuhanó szilánkjai tüzet okoztak és megrongálták egy 14 emeletes lakóház erkélyeit. Tíz lakót evakuáltak. A kijevi régió katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy a fővároson kívül is hullottak rakétaszilánkok,

amelyek sérüléseket és károkat okoztak, bár részleteket nem közölt.

- Az ukrán hadsereg drónfelvételein látszólag holttestek láthatók a polgári negyedben, a harcok sújtotta keleti Toretszk városában, amelyet az elmúlt napokban heves orosz bombázások értek. A háború sújtotta donyecki régióban a támadások miatt az ukrán mentőszolgálatok fokozott evakuálási erőfeszítéseket tettek.

Helyi tisztségviselők szerint a városban nagy erejű orosz siklóbombákat is bevetettek. A siklóbombák a szovjet korszak nehéz bombái, amelyeket precíziós irányítórendszerrel szereltek fel, és olyan gépekről indítanak, amelyek a légvédelem hatótávolságán kívül repülnek.

Volodimir Zelenszkij elnök a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy Oroszország az elmúlt héten több mint 800 siklóbombát vetett be ukrán célpontok ellen.

Éjszakai videóbeszédében ismét jobb fegyverrendszerekért esedezett.

- A bolgár ortodox egyház vasárnap új vezetőjévé választotta Daniil metropolitát - akit a szakértők oroszbarátnak tartanak a hagyományosan Moszkvához nagyon közel álló egyházban. Daniil egy 2023-ban közzétett hosszú videóüzenetben támogatta a Kremlt. A bolgár pátriárkát élethossziglan választják, hacsak ő maga nem dönt úgy, hogy lemond.