Háború: Putyin aligha számított rá, hogy az ukránok még ide is bevonulnak

Hírek2022. szept. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 208-dik napján:

- Szimbolikus győzelmet aratott Ukrajna azzal, hogy visszafoglalt egy falut a keleti Liszicsanszk város közelében. Így Oroszország már nem tartja teljes ellenőrzés alatt a Luhanszk régiót, pedig Putyin orosz elnöknek ez volt az egyik legfontosabb háborús célja.

"Lépésről lépésre, centiről centiméterre megszabadítjuk az egész földünket a betolakodóktól" – mondta a terület kormányzója Szerhij Haidai, aki szerint a szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetői pánikba estek. A térségben több helyen elvágták a lakosságot a világhálótól, hogy ne értesüljenek az orosz veszteségekről.

- A visszafoglalt Izium közelében talált tömegtemetkezési helyen eddig 146 civil holtestét exhumálták az ukrán igazságügyi szakértők. Az előkerült holtestek között két gyermek is volt.

- A Kreml visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Harkov tartományban az orosz erők háborús bűnöket követtek el.

- Az oroszpárti donbászi adminisztráció vezetője megkérte Moszkvát, hogy sürgősen tartsanak egy népszavazást arról, hogy a régió csatlakozik-e Oroszországhoz. Denis Puszilin szerint minél előbb hasonló voksolásokat kell tartani Luhanszkban is.

- Az orosz erők északkeleten pánikba estek az ukrán előretörése miatt – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Az inváziós hadsereg a mikolajivi Pivdennoukrajinszk atomerőművet lőtte, de a reaktorok nem sérültek meg – számolt be róla az Energoatom ukrán állami nukleáris vállalat. A közleményük szerint éjfél körül a reaktoroktól háromszáz méterre történt robbanás a távvezetékeket és egy közeli vízerőművet is megrongált.

- Úgy kétszáz orosz katona halhatott meg egy rakétatámadásban Svatove városában.

- A washingtoni székhellyel működő Háborús Tanulmányok Intézete úgy látja, hogy Oroszország egyelőre nem tudott erősítést küldeni Ukrajnába.

- A harkovi régióban az ellentámadás újabb mérföldkőhöz ért: az ukrán fegyveres erők átkeltek azon az Oszkil folyón, amely a Donbász régión kígyózik át.

- A háború miatt hosszútávon 7 százalékkal emelkedhetnek a gabonaárak és az üvegházhatású gázok kibocsátási szintje is nőhet – állapította meg egy tanulmány, amely a Nature Foodban jelent meg. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakínálatának mintegy 28 százalékát exportálja.

- Az oroszbarát luhanszki bíróság 13 év börtönbüntetésre ítélte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet két alkalmazottját hazaárulás miatt.