Ukrán védelmi miniszter: elkezdődött a háború harmadik szakasza

Hírek2022. szept. 12.MTI

Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás - mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint.

A FAZ hírportálján közölt összeállítás szerint a miniszter kifejtette, hogy a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az "egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenállóképesség felmérése a részünkről".

A Harkiv és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás - mondta Olekszij Reznyikov.

Hozzátette, hogy az utóbbi napok fejleményei alapján "hólabdahatásra" számít, amelynek révén valószínűleg "hamarosan megfutamodik a világ második legnagyobb hadserege".

Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani Ukrajna 1991-es határait - vissza kell szerezni az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, valamint a keleti Donyec és Luhanszk megye teljes területét - és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést.

Szükség van egy

világos menetrendre is arról, hogy az oroszok miként fizetnek jóvátételt, és hogy hogyan kell megtorolni a háborús bűncselekményeket

- tette hozzá az ukrán védelmi miniszter.

Mint mondta, az elszámoltatás nem korlátozódhat Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mert az orosz lakosság többsége támogatja a háborút, vagyis egy "kollektív Putyint" alkot.

A háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása azért is fontos, mert "az oroszok nem repülnek majd Elon Muskkal az űrbe, hanem nemzedékekig a szomszédaink maradnak" - fogalmazott Olekszij Reznyikov.